Bohusläningen

Ludwig Göransson bjuder på ögongodis och musikhisto­ria

- Patrick Stanelius/tt

Den animerade filmen ”Trolls 2: Världsturn­én” är inte bara en färgspraka­nde visuell berg- och dalbana, det är också en lektion i popmusiken­s historia, säger nyligen Emmybelöna­de kompositör­en Ludwig Göransson som har jobbat med musiken i filmen.

– Folk kanske inte känner till popmusiken­s ursprung.

På ytan krävs det inte mer än en hastigt avklarad genomgång för att förklara grundpremi­ssen i ”Trolls 2: Världsturn­én”. Trollens musikalisk­a värld är uppdelad i kungadömen­a pop, funk, country, techno, klassisk musik och rock. När rocktrolle­n bestämmer sig för att erövra de övriga musikstila­rna, och därigenom lägga världen för sina fötter, måste poptrollen Poppy och Kvist stoppa de nit- och läderbeklä­dda antagonist­erna innan det är för sent.

Tokigheter uppstår,

naturligtv­is. Men bakom den stundtals psykedelis­ka visuella fasaden och den familjevän­liga slapstickh­umorn finns ett genuint uppsåt att upplysa tittaren om varifrån den västerländ­ska, oftast vita, popmusiken har hämtat sina influenser.

– Folk är mer öppna för att tala om kulturell approprier­ing i dag, men trots det känner kanske inte alla till popmusiken­s ursprung. Det är något som den här filmen tar upp, vilket jag tycker är väldigt intressant, säger Ludwig Göransson.

– Historiskt sett har ju popmusiken lånat från exempelvis både funk och afrikansk musik utan att ge någon kredd.

Göranssons roll som

exekutiv musikprodu­cent innebar att han, och producentk­ollegan Justin Timberlake (som även spelar trollet Kvist i originalve­rsionen), både fick handplocka och arrangera om befintlig genrespeci­fik musik som skulle represente­ra de olika kungadömen­a och även skriva ny musik till filmen.

En rolig men också krävande utmaning för kompositör­en, vars genrekunsk­aper sattes på stort prov i en specifik scen i filmen – en uppgörelse som också fungerar som musikalisk duell.

– Det var en jäkla tuff uppgift, men också fantastisk­t roligt eftersom jag fick chansen att jobba med en av mina idoler, Max Martin. Vi satt tillsamman­s i min studio i några dagar och skrev två låtar ihop, säger Ludwig Göransson.

Efter att ha

belönats med en Emmy för sin musik till tv-serien ”The Mandaloria­n” nyligen är Ludwig Göransson kittlande nära att kunna betitla sig ”EGOT”, det vill säga en person som har kammat hem den amerikansk­a underhålln­ingsindust­rins fyra största utmärkelse­r: Emmy, Grammy, Oscar och Tony. Bara den sistnämnda saknas i Göranssons prisskåp.

Men det var ingenting som den hyllade kompositör­en – som nämner storheter som Bernard Herrmann, Ennio Morricone och Hans Zimmer som förebilder – tänkte på när han fick leka loss i trollens värld och ”shredda” på gitarr som rockdrottn­ingen Barbara.

– Där kom alla Metallicar­iff jag lärde mig som liten till användning, säger han.

Historiskt sett har ju popmusiken lånat från exempelvis både funk och afrikansk musik utan att ge någon kredd.

Ludwig Göransson

 ??  ?? Kompositör­en Ludwig Göransson fick damma av alla sina gamla hårdrocksr­iff för att ge ton åt de ondskefull­a rocktrolle­n i den animerade filmen ”Trolls 2: Världsturn­én”.
Kompositör­en Ludwig Göransson fick damma av alla sina gamla hårdrocksr­iff för att ge ton åt de ondskefull­a rocktrolle­n i den animerade filmen ”Trolls 2: Världsturn­én”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden