Bohusläningen

Så här ska du tänka på bostadsmar­knaden i höst

- Alice Nordevik/tt

Rekordförs­äljningar, stigande priser och höga förhoppnin­gar har präglat bostadsmar­knaden under sommaren. Men vågar man köpa bostad när en andra coronavåg hotar? I turbulenta tider gäller det att tänka efter, menar två experter.

– Det är ovanliga tider och man ska vara lite försiktig, säger Jens Magnusson, privatekon­om på SEB.

Coronakris­en har inte smittat av sig till en bostadskri­s. Tvärt om.

I juli, som vanligtvis innebär lågsäsong, ökade antalet bostadsaff­ärer med 25 procent jämfört med samma period året innan. Priserna är återigen på historiska nivåer – och prisfallet som skedde under pandemins första månader är återtaget i hela landet utom i Stockholms­området.

Samtidigt pågår pandemin

ännu i allra högsta grad och läget på arbetsmark­naden är fortsatt osäkert. Är det rätt läge att göra sitt livs största köp då?

– Det är ovanliga tider och man ska vara lite försiktig. Man ska inte köpa för att spekulera, utan låta behoven och den egna privatekon­omin styra, säger Jens Magnusson, privatekon­om på SEB.

Han får medhåll av Claudia Wörmann, boendeekon­om på SBAB, som säger att det nu är viktigare än någonsin att ha koll på sin jobbsituat­ion. Det gäller att se över sitt arbete och se till att man har en trygg inkomst innan man köper bostad.

Hon rekommende­rar även att vara lite snål i budgivning­en – inte minst som förstagång­sköpare.

– När man väl har fått ett lånelöfte är det bra att lägga sig lite under det när man köper bostaden, då får man en krockkudde. Skulle inkomsten förändras framöver så bor man redan billigare, säger hon.

Men trots uppmaninga­rna

om försiktigh­et har många inte möjlighet att planera sitt bostadsköp utifrån vad som händer i samhället, säger Claudia Wörmann.

– En flytt påverkas ofta av omständigh­eter som ligger utanför världsekon­omin. Man träffar en partner, skaffar barn eller får jobb på en ny ort. Visst ska man hålla koll, men det är mycket annat som styr också.

Ska man även sälja en bostad gäller den gyllene regeln: Sälj först, köp sedan. Det är extra viktigt i turbulenta tider som denna, understryk­er båda ekonomerna.

– Det är otroligt viktigt. Inte minst för att minska stressen och risken att stå med dubbla boendekost­nader, säger Claudia Wörmann.

Jens Magnusson lyfter ytterligar­e en aspekt:

– Risken är annars att du köper först och tror att du ska få en viss peng för din befintliga bostad, sedan visar det sig att du kanske hade fel. Eller så tar det tid att sälja så att marknaden hinner gå ner, då kan man sitta ordentligt i klistret.

” Det är ovanliga tider och man ska vara lite försiktig. Man ska inte köpa för att spekulera, utan låta behoven och den egna privatekon­omin styra. Jens Magnusson, privatekon­om SEB

Något positivt som

pandemin ändå har fört med sig är de låga räntorna troligtvis kommer att fortsätta vara låga under en längre period än om pandemin inte funnits, säger Jens Magnusson. Hur det utvecklas, samt hur regeringen­s tillfällig­a coronastöd och amortering­sfriheten förändras, blir viktigt att hålla koll på för såväl säljare som köpare framöver.

– Det gäller att man är med och förstår hur det påverkar den egna ekonomin och ens förutsättn­ingar på bostadsmar­knaden, säger Jens Magnusson.

 ?? Bild: Tomas Oneborg/tt ?? Vågar man köpa bostad i höst? Ja, men det är en god idé att vara lite snål i budgivning­en, enligt två ekonomer.
Bild: Tomas Oneborg/tt Vågar man köpa bostad i höst? Ja, men det är en god idé att vara lite snål i budgivning­en, enligt två ekonomer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden