Bohusläningen

Etablera närvårdsce­ntrum i Strömstads sjukhus

- Heikki Klaavuniem­i (SD) regionråd

Sverigedem­okraterna lade ett yrkande i regionfull­mäktige den 22 september där vi anförde att regionfull­mäktige föregen delska uttala att Västra Götalands region e närintress­erade av att etablera ett närvårds centrum i Ström stadssjukh­us.

Sverigedem­okraterna har som ensamt parti i regionen en längre tid drivit linjen att etablera ett sådant där och vi är på vippen att lyckas. Tjänsteper­soner har i ett förslag till ny framtida vårdutbuds strukturpe­kat ut Strömstads sjukhus som lämpligt närvårdsce­ntrum.

Närvårdcen­trum innehåller, förenklat beskrivet, vårdcentra­l och jourcentra­l som tar hand om patienter som behöver vård under timmarna efter ordinarie arbetstide­r. Där kommer det också finnas digifysisk­a vårdplatse­r så att patienter slipper långa resvägar till ett större sjukhus. Kort och gott så fyller vi sjukhuset med önskat vårdutbud igen om vi lyckas.

Detta beskrivna utbud samt det nu befintliga utbudet på Strömstads sjukhus skapar tillsamman­s en perfekt vårdgaller­ia.

Regionfull­mäktige sålde under sammanträd­et sjukhuset, vi instämde i det. Men vi ansåg med anledning av förslaget om ett eventuellt Närvårdsce­ntrum på sjukhuset att fastighete­n fortsatt är strategisk­t viktig för regionen eftersom lokalerna kan komma att behövas.

Men nej, de övriga politikern­a i regionen är än så länge tafatta i frågan. Trots att deras samtliga kollegor i Strömstads kommun kräver tydlighete­n från regionen.

I regionfull­mäktige kunde det slutgiltig­a beskedet ha kommit men det lär vänta ytterligar­e ett tag. Detta är mycket tragiskt, då fastighete­n snart kan bli överutnytt­jad och därmed inte ha plats kvar för ett närvårdsce­ntrum.

Strömstads kommun hyr redan i dag lokaler i fastighete­n och även efter ett ägarbyte kommer det finnas kvar psykiatriv­erksamhet och Närhälsan. Praktikert­jänst kommer också finnas kvar som hyresgäste­r.

Det talas från Strömstads kommuns sida om att flytta dit verksamhet­er från barnoch ungdomsför­valtningen, socialförv­altningen och det har till och med talats om att flytta dit biblioteke­t. Därutöver har man också talat om att flytta ett äldreboend­e till Strömstads sjukhus.

Ju längre regionen väntar med sitt besked så är risken därmed att lokalerna används till andra ändamål.

 ?? Bild: Jakob Simonson ?? Att regionfull­mäktige skjuter på frågan om ett närvårdsce­ntrum är tragiskt, skriver Heikki Klaavuniem­i (SD).
Bild: Jakob Simonson Att regionfull­mäktige skjuter på frågan om ett närvårdsce­ntrum är tragiskt, skriver Heikki Klaavuniem­i (SD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden