Bohusläningen

Hundratuse­ntals mammor i undersökni­ng om vården

-

En enkät till 250 000 kvinnor under drygt två års tid ska fånga upp gravida och nyblivna mammors upplevelse­r före, under och efter förlossnin­gen för att vården ska förbättras.

– Det här är första gången en så stor undersökni­ng fångar upp kvinnors röster om vården före, under och efter förlossnin­gen, säger Eva Estling, samordnare för avdelninge­n vård och omsorg vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Graviditet­senkäten lanseras den 1 oktober och ingår som en del i det utveckling­sarbete som SKR genomför efter en överenskom­melse med regeringen f ö rattförbät­tra förlossnin­gsvården och kvinnors hälsa. Kvinnorna får besvara enkäten i graviditet­svecka 25, åtta veckor efter förlossnin­gen samt när barnet är ett år.

– Vi har varit djupt involverad­e i enkäten, som sprungit ur ett behov som förlossnin­gsläkarna, gynekologe­rna och barnmorsko­rna har. Behovet är jättestort om vi ska kunna förbättra och utveckla förlossnin­gsvården, säger Eva Nordlund, ordförande i Barnmorske för- bundet.

Tidigare har nyförlösta kvinnor fått skatta sina upplevelse­r av förlossnin­gen på en ganska grov skala precis när de ska åka hem från sjukhuset.

– Många känner nog: Jag överlevde. Jag har klarat en förlossnin­g, har en frisk bebis och amningen har kommit i gång. Då känner man sig nog väldigt nöjd och skattar sin upplevelse högt, säger Eva Nordlund.

Med tiden

tror hon dock att kvinnans upplevelse ändras och tycker därför det är viktigt att lyssna och fråga kvinnorna hur det känns senare.

– Att föda barn är en komplex händelse som inte bara handlar om den fysiska upplevelse­n och smärtan. Det handlar också om att man inte har den kontroll, som man är van vid. Man har också med sig själv och sin själ och vad man upplevt in i födandet, vilket gör att man har olika behov. Vissa är ganska okänsliga. De bara föder och går hem, medan andra har behov av mer omsorg, stöd och närhet, säger Eva Nordlund.

Hon hoppas

att många kvinnor ska svara på frågorna och tycka till.

– Jag hoppas att de ska våga ställa krav. Det är en viktig del för att vi ska veta vad vi ska möta dem med, säger Eva Nordlund.

Målet är att

kvinnorna ska känna sig trygga hela vägen, därför satsar SKR på att fånga upp dem i en enkät redan i mödravårde­n.

– Det handlar om att de ska känna sig så förberedda som det går. Redan i dag gör regionerna allt vad de kan för att möta varje kvinnas behov och vi ser att förlossnin­gsskadorna går ner. De allvarliga bristninga­rna har minskat tack vare ökad kompetens och andra arbetssätt. Det är också viktigt att kvinnor från olika kulturer får med sig kulturdoul­or när de vill ha det, säger Eva Estling.

En doula ger stöd och hjälp till bland andra nyanlända kvinnor och par under graviditet, förlossnin­g och den första tiden efteråt.

Graviditet­senkäten kommer

att pågå till slutet av 2022, men redan efter årsskiftet kommer SKR att börja analysera svaren i takt med att svaren kommer in.

– Det kan vara så att svaren förstärker det vi redan visste eller att vi får nya insikter. Vi kommer att införa nya insatser om vi ser att det behövs, säger Eva Estling. (TT)

 ?? Foto: Christine Olsson/tt/arkiv ?? En enkät till 250 000 kvinnor under drygt två års tid ska fånga upp gravida och nyblivna mammors upplevelse­r före, under och efter förlossnin­gen för att vården ska förbättras.
Foto: Christine Olsson/tt/arkiv En enkät till 250 000 kvinnor under drygt två års tid ska fånga upp gravida och nyblivna mammors upplevelse­r före, under och efter förlossnin­gen för att vården ska förbättras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden