Bohusläningen

Svante Enander

- För vänner och kollegor, Nils Hjertén Vänersborg

Kyrkoherde­n emeritus och prosten Svante Enander, Ljungskile, har avlidit i en ålder av 84 år. Hans närmaste är sönerna Mats och Per Ola och deras familjer.

Som så många andra präster växte Svante upp i ett lärarhem. Fadern Bärtil var folkskollä­rare i Hovby utanför Lidköping och modern Margareta var textillära­re och kantor.

Svante tog studenten i Lidköping och reste sedan till

Lund för att studera teologi med målet inriktat på att bli präst.

Studierna gick raskt undan och Svante var en av fem unga män som prästvigde­s i Skara domkyrka den 29 maj 1960 av biskop Sven Danell. Den första tjänsten blev i Lagmansere­d i Stora Mellby pastorat. Sedan kom Svante till Borås, där han kom att stanna i 15 år. Han fick snart ansvar för Sjöbodistr­iktet i Caroli församling först som kyrkoadjun­kt och sedan som komministe­r.

Därefter flyttade Svante över till Göteborgs stift och fick tjänsten som kyrkoherde i Bäve i Uddevalla. Under denna tid hade Svante under några år tjänst som stiftspros­t och förste stiftsadju­nkt i Göteborgs, men han återvände till församling­stjänst och blev kyrkoherde i Fritsla pastorat söder om Borås.

Som pensionäre­r bosatte sig Svante och makan Agneta i en villa nära Åh stiftsgård. Sista tiden bodde de i en lägenhet i Ljungskile. Agneta gick ur tiden i början av sommaren och nu har Svante fått följa henne efter.

Svante var en gedigen församling­spräst med en förkunnels­e fast grundad i bibelordet. Han var också en duktig liturg och en uppskattad ungdomsled­are och konfirmand­präst. Efter pensioneri­ngen hade han kortare och längre förordnand­en i olika församling­ar i Göteborgs stift.

Svante hade sin förankring inom högkyrklig­heten och var en trogen medlem i Sällskapet Brynolfsbr­öderna i Skara stift. Vi är många som minns Svante med stor tacksamhet och glädje och vi lyser Guds frid över hans ljusa minne.

 ?? Bild: Privat ??
Bild: Privat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden