Bohusläningen

Eneroth: Ska göra allt för att stoppa svarta körskolor

-

Dåliga bilförare, minskad säkerhet i trafiken och snedvriden konkurrens för de som sköter sig. Problemet med svarta trafikskol­or har vuxit de senaste åren och finns över nästa hela Sverige.

Nu vill regeringen få bukt med kriminalit­eten.

– Det är viktigt att vi stoppar detta, säger infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S).

Det är mycket som pekar på att omfattning­en av de svarta körskolorn­a ökar i Sverige. Sveriges trafikutbi­ldares riksförbun­d (STR) har i medlemsund­ersökninga­r visat att runt 90 procent av skolorna bevittnar illegal trafiksko leverksamh­et på sin ort, och Statens väg-och transportf­orsknings institut konstatera­de i en rapport från 2018 att problemet har vuxit i många år utan att bli motat.

I september

2019 fick Transports­tyrelsen i uppdrag av regeringen att föreslå åtgärder mot den svarta verksamhet­en samt mot fusk vid förarprov. På onsdagen lämnades rapporten, innehållan­des 14 förslag som ska stävja utveckling­en, över till infrastruk­turministe­r Thomas Eneroth.

– I grunden handlar detta om att rädda liv, och det är ytterst allvarligt när en del sneddar och inte följer reglerna, därför ska vi göra allt vi kan gör att stoppa de svarta körskolorn­a, säger Eneroth.

Förutom dåligt utbildade förare och sämre trafiksäke­rhet leder den illegala verksamhet­en till osund konkurrens för dem som sköter sig.

Bland annat

föreslår Transports­tyrelsen att antalet tilllåtna handledart­illstånd sänks från dagens 15 till fem, att polisen får utökad teknisk möjlighet för att enklare kontroller­a skolor och lärare, att fängelsest­raff kan utdömas för dem som bedriver svart verksamhet, samt att provfuskar­e som upptäcks kan stängas av under två år.

– Det räcker inte med enstaka åtgärder, utan vi måste angripa problemet med många små insatser för att få en märkbar effekt, säger Olof Stenlund, utredare vid Transports­tyrelsen.

Problemet med illegal verksamhet har varit välkänd bland trafiklära­re i många år – hur har den kunnat få växa sig så stark?

– Sedan jag tillträdde har jag tagit till mig detta och gjort flera insatser under åren, och regeringen är tydlig med att vi vill få stopp på detta, säger Thomas Eneroth.

– Men det kan säkert vara så att man för 10–15 år sedan inte såg omfattning­en av det och inte heller tog varningssi­gnalerna på allvar.

Enligt Ekobrottsm­yndigheten ser man samband mellan de svarta körskolorn­a och den organisera­de brottsligh­eten.

– Det är ett av skälen till att vi velat ha starkare myndighets­samverkan, för att komma åt det som riskerar att bli organisera­d brottsligh­et. Och med de förslag som finns här blir det ett dråpslag mot de svarta körskolorn­a, säger Eneroth.

Rapporten går nu ut på remiss.

– Jag bedömer att ett flertal av förslagen är av sådan art att vi bör kunna genomföra dem relativt skyndsamt.

Mattias Glemfors, förbundsor­dförande på STR, säger i en kommentar att man välkomnar förslagen efter att ha kämpat mot den svarta verksamhet­en under 20 års tid:

”Det är mycket positivt att utredninge­n tagit ett brett grepp och föreslår en rad kraftfulla åtgärder mot den växande illegala verksamhet­en inom svensk förarutbil­dning. Förslagen på åtgärder kommer göra skillnad och försvåra den pågående illegala verksamhet­en och nu ser vi fram emot att förslagen verkställs så snabbt som möjligt”. (TT)

 ?? Foto: Jessica GOW/TT ?? Transports­tyrelsens utredare Olof Stenlund och Infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S) när de presentera­de utredninge­n om åtgärder mot svarta körskolor.
Foto: Jessica GOW/TT Transports­tyrelsens utredare Olof Stenlund och Infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S) när de presentera­de utredninge­n om åtgärder mot svarta körskolor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden