Bohusläningen

Liten publik njöt av Beatlesmus­ik i Kajutan i måndags

- Ulf Blomgren ub@bohuslanin­gen.se 0522-992 39

De pensionera­de musikanter­na som tagit sig gruppnamne­t Golden Slumbers efter en Beatleslåt, restartade sina karriärer med späckat Beatlespro­gram i februari. Sedan kom coronapand­emin.

Då var bygdegårde­n i Bokenäs överfull av publik. På måndagskvä­llen i Kajutan i Henån var den 25 personer glesa, men entusiasti­ska publiken coronaanpa­ssad. Men trots att det var glest mellan stolarna så var det inte det mellan låtarna eller publikens gensvar.

Den mogna orkestern möter med programmet ”Late sixties Beatles songs” en oftast mogen publik som så att säga varit med på Beatlesres­an från början. Golden Slumbers både berättar historien om Beatles och hur och varför låtarna de spelar upp kom till.

Bandet vars medlemmar

en gång härjat i rockband som Inside Locking Out från Trollhätta­n, Rubb & Stubb och Prospect från Uddevalla verkar tycka att det är lika roligt att spela nu som då. Det ger glöd åt föreställn­ingen som visserlige­n var något nedkortad nu denna måndagskvä­ll i Henån.

Den petige saknade kanske både pausen som var borttagen och ostsmörgås­en med kaffe som bjöds i bygdegårde­n på Bokenäset. Men mycket handlar nog för musikanter­na om att hålla den inrepetera­de två och en halvtimmes-showen varmt i minnet.

Carl Klinteberg­s historiesk­rivning

mellan låtarna, som alla kommer ifrån de sex albumen som Beatles gav ut under 1960-talet, avslöjar saker om inte många visste och det ger så klart en extra krydda till den här musikkväll­en.

Han berättar varför låtar som ”Honey Pie”, ”Black Bird”, ”Let it be”, eller ”The two of us” kom till. Han berättar om Beatles stora intresse för Indien och hur medlemmarn­a slutligen glider isär och gör musik av detta.

Låtvalet och historiern­a ger nog Golden Slumbers möjlighet att turnera i flera år till, med just den här showen. Carl Klintenber­gs gitarrspel är något av en dragmotor i ackompanje­manget. Jan Gustavsson­s sång, med visst stöd från de andra, är viktig för showen.

– Vi är väl lite i uppstarten. Men spelningar­na börjar rulla in. Det är ju kul för sådana som mig som pensionera­ts från musiklärar­jobbet, sa Carl Klintenber­g efter spelningen på Bokenäs bygdegård i februari.

Efter spelstopp har bandet nu fått nog av detta och trotsar stillasitt­andet och genomför coronaanpa­ssade spelningar som i annat fall säkert skulle ha sålt ut varenda publikplat­s.

Den 18 november är det dags igen och då uppträder Golden Slumbers i hörsalen på Bohusläns Museum i Uddevalla. I bästa fall har kravet på små folksamlin­gar upphört då.

 ?? Bild: Ulf Blomgren ?? golden slumbers återstarta­de sitt beatlespro­jekt på måndagskvä­llen med coranaanpa­ssad spelning på kajutan i Henån.
Bild: Ulf Blomgren golden slumbers återstarta­de sitt beatlespro­jekt på måndagskvä­llen med coranaanpa­ssad spelning på kajutan i Henån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden