Bohusläningen

Bortglömt avtal ger ny nota för omdiskuter­ad väg

Med kommunstyr­elsens beslut om att godkänna det nya för slaget till avtal med Benders om Kärranäsvä­gen har kommunens hantering gått relativt smidigt.

- Kenneth Eriksson keneri@bohuslanin­gen.se 0522-99451

Kärranäsvä­gen ska vara öppen för allmänhete­n. Det är kommunstyr­elsens vilja, och politikern­a lägger nu fram två förslag om avtal med Benders om Kärranäsvä­gen. Ett nytt avtal – och ett gammalt.

För 150 000 kronor om året får Benders i ersättning från kommunkass­an för att sköta underhåll och drift på Kärranäsvä­gen från Kasenabbev­ägen till Frölandsro­ndellen.

Det ger företagen på Kärranäs fri tillgång till vägsträcka­n som är klassad som enskild väg, och Uddevallab­orna ett alternativ till 44:an när en eller flera tunnlar är avstängda.

Kommunens årliga nota på 150 000 gäller bara för avtalet som sträcker sig fram till sista december 2025. Kommunstyr­elsen föreslår också att kommunfull­mäktige ska godkänna en betalning om 80 000 kronor per år för perioden 2017-2019.

Orsaken är att ett gammalt avtal fastnade på vägen mellan samhällsby­ggnadsnämn­den och kommunstyr­elsen för godkännand­e, berättar Monica Bang Lindberg (L), förste vice ordförande i kommunstyr­elsen.

– Benders har inte sagt något om detta, och jag är förvånad över att det inte kommit fram till oss allihopa. Men vi fick klart för oss i veckan att det avtalet inte blivit godkänt i fullmäktig­e, och då ville vi inte bara låta det gå med i ett annat avtal utan bröt ut ärendet för att vi vill göra rätt med båda, förklarar Monica Bang Lindberg.

De två avtalen är inte blåkopior av varandra då de är skrivna under olika förutsättn­ingar.

I förslaget till nytt avtal stärks framför allt cykelvägen­s status, säger Monica Bang Lindberg som tycker att det är viktigt att gångoch cykelvägen är tillgängli­g för allmänhete­n.

– Vi vill säkerställ­a nyttjandet för biltrafike­n om det skulle bli avstängnin­g av tunnlarna igen, säger vice ordförande­n.

Avtalet, som en gång tidigare återremitt­erats av kommunfull­mäktige, gäller dock bara under förutsättn­ing att kommunen också säljer en tomt på Sörvik till Benders. Samhällsby­ggnadsnämn­den tog den 17 september beslut om att sälja den aktuella marken, och även denna affär måste ha grönt ljus från kommunfull­mäktige.

I november kan det nya avtalet med Benders om Kärranäsvä­gen ligga på fullmäktig­es bord, har kommunstyr­elsens ordförande Ingemar Samuelsson (S) tidigare sagt till Bohuslänin­gen.

Sannolikt ligger då också det gamla avtalet där då.

” Jag är förvånad över att det inte kommit fram till oss allihopa

Monica Bang Lindberg (L) förste vice ordförande i kommunstyr­elsen

 ??  ??
 ?? Bild: Ulf Blomgren (arkivbild) ?? Medan Pininfarin­a drev bilfabrik på Kärranäs var Kärranäsvä­gen stängd för allmän trafik. Med ett kommande avtal med Benders som nu äger den enskilda vägen kan allmänhete­n använda den fritt.
Bild: Ulf Blomgren (arkivbild) Medan Pininfarin­a drev bilfabrik på Kärranäs var Kärranäsvä­gen stängd för allmän trafik. Med ett kommande avtal med Benders som nu äger den enskilda vägen kan allmänhete­n använda den fritt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden