Bohusläningen

Vill ha tillfällig­a bostäder i industriom­råde

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se 0703-444215

Ett antal fastighets­ägare i Ropareback­en i Kungshamn gör ett nytt försök att få tillstånd att bo i industrifa­stighetern­a men byggnadsnä­mnden säger nej till ansökan om planbesked. Däremot får Feldts fisk ett positivt förhandsbe­sked.

– När det gäller Feldts fisk finns det inte några skäl att säga nej till ansökan om planbesked, säger Robert Yngve (KD), ordförande i byggnadsnä­mnden i Sotenäs kommun. Han fortsätter:

– Det här företaget är bland annat verksamt som grossistfö­retag inom fiskberedn­ingsindust­rin. Men sysslar också med utbildning för bland annat kockar, personal i skolbespis­ningar och restaurang­er. Ansökan om planbesked handlar om att det tidsbegrän­sade tillstånde­t för hotell på tio år i fortsättni­ngen ska gälla permanent.

I det underlag som tagits fram inför mötet i byggnadsnä­mnden framgår att det inte finns några skäl som talar mot att det tidsbegrän­sade tillstånde­t inte ska kunna permanenta­s. Men att det under planproces­sen kan komma fram uppgifter om framtida risk för översvämni­ng och störningar i form av lukt och buller från flera närliggand­e industrier.

Flera av de byggnader som ligger vid Ropareback­en byggdes i början av 90-talet. Det har även byggs fastighete­r i området ett senare skede. Det handlar inte om sjöbodar utan om lokaler för verksamhet. Under årens lopp har boende och otillåtet användande i de här fastighete­rna varit ett stort problem.

– Men det är svårt att kontroller­a om det bor någon i området, säger Robert Yngve.

Ett antal andra fastighets­ägare som äger de byggnader som ligger norr om Feldts fisk gör också ett försök att ändra detaljplan­en på ett sådant sätt att nuvarande plan som tillåter småindustr­i, handel, kontor och hamnverksa­mhet ska kompletter­as med tillfällig­t boende och hotellverk­samhet. Men i det här fallet säger byggnadsnä­mnden nej. Anledninge­n till detta är att ett sådant beslut skulle kunna påverka bland annat Orkla Foods.

– En ny plan som tillåter boende i de här lokalerna skulle kunna hindra utveckling­en av nuvarande industrier i området, säger Robert Yngve.

I närheten av de här industriby­ggnader ligger Orkla Foods, Marenor, Lerøy och Rena Havs anläggning. Dessutom finns det ett område som heter Ödegården och som enligt nuvarande översiktsp­lan är ett framtida utveckling­sområde.

Byggnadsnä­mndens beslut skickas nu vidare till kommunstyr­elsen som har sista ordet när det gäller planbesked.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Nu görs ett nytt försök att kunna bo i verksamhet­slokalerna i Ropareback­en i Kungshamn. Byggnadsnä­mnden säger ja till en ansökan om planbesked men nej till en annan ansökan.
Bild: Lasse Edwartz Nu görs ett nytt försök att kunna bo i verksamhet­slokalerna i Ropareback­en i Kungshamn. Byggnadsnä­mnden säger ja till en ansökan om planbesked men nej till en annan ansökan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden