Bohusläningen

Sillfabrik­en i Ellös kan flytta utomlands

Problemen tornar upp sig för sillfabrik­en som behöver investera mellan 25–50 miljoner i bättre rening. Företaget hoppas kunna hyra den kapacitete­n – men kommunledn­ingens svar är iskallt.

- Text: Ulf Blomgren ub@bohuslanin­gen.se Bild: Lasse Edwartz le@bohuslanin­gen.se

Efter att kraven på vattenreni­ngen från sillberedn­ingsfabrik­en i Ellös höjts kan företaget Scandic Pelagic tvingas betala investerin­gar uppemot 50 miljoner kronor. Nu hotar de att flytta verksamhet­en utomlands om inte kommunen står för kostnaden.

I bergrummet bakom det som kallats världens med automatise­rade och högteknolo­giska berednings­fabrik, står det upp till 20 000 tunnor sill i olika lagar. Sex av tio tunnor exporteras. Scandic Pelagic Ellös AB är den enda stora sillberedn­ingen som finns kvar i Sverige. Koncernen, vars huvudkonto­r ligger i Danmark, har en mindre enhet i Ronehamn på Gotland och mycket större verksamhet i danska Skagen och Ålbaek.

Martin Kuhlin är vd för den svenska delen i koncernen:

– Det fiskas 200 000 ton sill och skarpsill, så kallat pelagiskt fiske, på svenska vatten varje år. Hela det svenska yrkesfiske­t är totalt 215 000 ton. Det säger lite om tyngden i sillfisket, menar han.

På fabriken i Ellös som nu är nästan helt automatise­rad jobbar 30 årsanställ­da.

– Men räknar vi sysselsatt­a räcker det inte att ens att dubbla den siffran, säger Martin Kuhlin.

Trots investerin­gar i 120-miljonersk­lassen i toppmodern­a maskiner 2016 väger nu nedläggnin­gshotet tungt över den sista stora sillberedn­ingsindust­rin i landet. Sillfiskef­artygen har vuxit ifrån den lilla hamnen och nu har länsstyrel­sen höjt kraven på reningsvat­ten.

Olika konsulter för berednings­företaget och kommunen har kommit fram till att en godtagbar rening i ett nytt reningsver­k kostar mellan 25 och 50 miljoner kronor för sillfabrik­en.

Ledningen för fabriken på Ellös kommer inte överens med kommunen om hur länsstyrel­sens höjda krav på kväverenin­g ska hanteras. Ingen vill ta på sig investerin­gen.

Orust kommuns linje är att om fabriken inte betalar för rening får de flytta.

– Vi är ålagda att förbättra Orusts avlopp och ska därför bygga ett stort reningsver­k i Ellös, som ska räcka till alla våra invånare. Det finansiera­s av va-kollektive­t och vi kan givetvis inte använda skattemede­l till att stötta berednings­industrin med, säger kommunstyr­elsens ordförande Catharina Bråkenhiel­m (S).

Scandic Pelagic och kommunen

kan inte heller komma överens om vem som ska investera i en ny 80 meter lång flytande kaj, som bedöms kosta mellan 8 och 10 miljoner och skulle kunna bidra till att dagens större fiskefarty­g kan lämna lasten här och inte i granländer­na.

I Ellös producerar fabriken mellan 12 000 och 13 000 ton sill per år, på Scandic Pelagics anläggning i Ålbaek 30 000 och i Skagen 75 000 ton. Flyttas produktion från Ellös hamnar den sannolikt där. Det danska företaget FF Skagen är majoritets­ägare till Scandic Pelagic, som för fem år sedan köpte upp och införlivad­e Paul Mattssons fiskberedn­ing.

– Vi vill ju inte förhäva oss, men menar att det borde vara både ett kommunalt, regionalt och nationellt intresse att ha kvar berednings­industri i landet. Får vi inte gehör för extern finansieri­ng pekar mycket på att verksamhet­en flyttas, säger Martin Kuhlin, vd för den svenska delen av koncernen.

– Vi har varit tydliga med att inte be om stöd eller bidrag, utan stå för merkostnad­er vi medför genom att betala hyra. Men kommunen får stå för finansieri­ngen.

Men Catharina Bråkenhiel­m är tydlig med att en politisk majoritet inte nöjer sig med ett löfte från företaget om att stå merkostnad­erna (minst 25 miljoner) man åsamkat reningsver­ksbygget, i händelse av att man skulle lägga ner senare.

Nu hastar besluten. Den sista december 2021 måste också sillberedn­ingen ha uppnått skärpta krav på rening.

– Ger vi så mycket stöd till en industri finns risk att vi bakbinder oss. Vad ska vi säga till nästa hjälpbehöv­ande företag?

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Martin Kuhlin, vd för Scandic Pelagics sillberedn­ing i Ellös, och Peter Sjöholm, vd för Väskustfis­k SVC AB, leder Sveriges sista sillberedn­ingsfabrik.
Bild: Lasse Edwartz Martin Kuhlin, vd för Scandic Pelagics sillberedn­ing i Ellös, och Peter Sjöholm, vd för Väskustfis­k SVC AB, leder Sveriges sista sillberedn­ingsfabrik.
 ??  ?? Sillfiskef­artygen har blivit större och går djupare, vilket tvingar Peter Sjöholm och Martin Kuhlin att muddra eller lägga ut en flytande pontonbro från kajen. Löser man det återstår reningsfrå­gan vid fiskberedn­ingsindust­ri Scandic Pelagic.
Sillfiskef­artygen har blivit större och går djupare, vilket tvingar Peter Sjöholm och Martin Kuhlin att muddra eller lägga ut en flytande pontonbro från kajen. Löser man det återstår reningsfrå­gan vid fiskberedn­ingsindust­ri Scandic Pelagic.
 ??  ?? Haris Cocic, Anita Olofsson och Cristyfely­n Johansson, närmast i bild, arbetar med att se över kvaliteten på sillfiléer­na som kommer från den helautomat­iska fabrikens maskiner som både storleksso­rterar, tar ut inälvor ur och filear fisken.
Haris Cocic, Anita Olofsson och Cristyfely­n Johansson, närmast i bild, arbetar med att se över kvaliteten på sillfiléer­na som kommer från den helautomat­iska fabrikens maskiner som både storleksso­rterar, tar ut inälvor ur och filear fisken.
 ??  ??
 ??  ?? 20 000 silltunnor kan man lagar i stora bergrum vid sidan av fabriken i Ellös hamn.
20 000 silltunnor kan man lagar i stora bergrum vid sidan av fabriken i Ellös hamn.
 ??  ?? Tonvis med nyfiskad sill rullas in i fabriken från fartyg som ligger vid kajen.
Tonvis med nyfiskad sill rullas in i fabriken från fartyg som ligger vid kajen.
 ??  ?? Ann-sofie Karlsson är berednings­ansvarig.
Ann-sofie Karlsson är berednings­ansvarig.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden