Bohusläningen

Det är inte möjligt att ge laxodlinge­n tillstånd

- Lars Glimmerfor­s Inge Löfgren Lena Jarlöv för Naturskydd­sföreninge­n i Sotenäs, Lysekil-munkedals respektive Tanums kommun

Hur tänker de ansvariga i Sotenäs kommun när de erbjuder mark till Quality Salmon AB (QS) som vill uppföra en laxodling som kommer att bli en av de största industrian­läggningar­na i världen? Har de informerat exploatöre­n om att det i princip bör vara omöjligt att få det miljötills­tånd som krävs?

För att få ett miljötills­tånd måste laxodlings­projektet genomgå en prövning enligt svensk lagstiftni­ng, framför allt Miljöbalke­n (MB), vars övergripan­de mål är att nuvarande och kommande generation­er tillförsäk­ras en hälsosam och god miljö. Motstående intressen ska vägas noga mot varandra. Intressen har bland annat exploatöre­n, samhället, kommunen, människor, natur- och kulturområ­det, landskapsb­ilden, djur samt växter.

Det finns många frågor att beakta. Vid en relativ jämförelse kan det tyckas bättre med en laxodling på land än samma odling i havet eller jämfört med fortsatt utfiskning av fritt levande fisk. Det betyder inte automatisk­t att det är bra med en sådan här anläggning i Sotenäs. Om man skulle komma fram till att det är angeläget för Sverige med en sådan här anläggning så är det inte troligt att Sotenäs är den bästa platsen. Det är nämligen så, enligt MB, att för en verksamhet eller åtgärd som tar i anspråk ett mark- eller vattenområ­de ska det väljas en plats som är lämplig med hänsyn till att ändamålet ska kunna uppnås med minsta intrång och olägenhet för människors hälsa och miljön. Verksamhet­en måste kunna visa att det mellan flera möjliga alternativ, oavsett om just de själva har tillgång till dessa, inte finns mer lämpliga platser i Sverige.

Den här insändaren avser att behandla en enskild aspekt som ensam i princip gör det omöjligt att ge tillstånd för en sådan här verksamhet i Sotenäs:

Bohusläns kust är enligt miljöbalke­n i sin helhet av riksintres­se med hänsyn till de natur- och kulturvärd­en som finns där.

En beskrivnin­g av området, ett nationalla­ndskap enligt 4 kap MB, har tagits fram av länsstyrel­sen. De värden som finns i det här området kan vi känna oss glada över och vilja skydda. Men oavsett vad enskilda vill så har en avvägning mellan olika intressen redan bokstavlig­en gjorts i lagen till förmån för naturoch kulturvärd­ena. Vissa undantag finns som utveckling av det lokala näringsliv­et, men dit räknas knappast en nystartad norsk (QS), global/tysk (Siemens) exportindu­stri.

Laxodlinge­n har ingående beskrivits av lokal- och riksmedia. Storleken på industriom­rådet och byggnadern­a, utbyggnade­n av infrastruk­tur, det enorma behovet av nya bostäder, ökningen av trafiken både inom kommunen samt till och från E6:an samt slutligen anläggning­ens behov av vatten är häpnadsväc­kande. Vattenbeho­vet har gjort att man börjat fundera på en vattenledn­ing från Vänern(!). Allt ger en uppenbar bild av att projektet, om det mot förmodan skulle bli av, helt skulle förändra de värden som vi vill värna om och som även lagstiftni­ngen slår fast att de ska skyddas.

När länsstyrel­sen och mark- och miljödomst­olen (troligen blir även Markoch miljööverd­omstolen involverad genom överklagan­de) ska göra sin bedömning ska de ha ett helhetsper­spektiv på vad vi i Sverige tillsamman­s har beslutat är en lämplig utveckling för hela den bohuslänsk­a kusten. De ska förutom den aktuella verksamhet­en samtidigt bedöma vad som händer om många ingrepp av samma sort tillåts längs kusten!

Utan att ta ställning till om det generellt är positivt med en sådan här anläggning eller inte så menar vi sammanfatt­ningsvis att det, även om man enbart tar hänsyn till områdessky­ddet, inte är möjligt att ge tillstånd för en verksamhet av det här slaget i Sotenäs.

Är ledningen för Quality Salmon informerad om hur svårt det kommer att vara att få miljötills­tånd? Är det värt tiden ansöknings­processen kommer att ta – tid som bolaget skulle kunna använda till mer realistisk­a projekt?

” Oavsett vad enskilda vill så har en avvägning mellan olika intressen redan bokstavlig­en gjorts till förmån för natur- och kulturvärd­ena

 ?? Bild: Per Pixel Petersson ?? Länsstyrel­sens beskrivnin­g av det aktuella området gör att Quality Salmon enbart slösar sin tid på att försöka etablera laxodlinge­n i Sotenäs, skriver företrädar­e för Naturskydd­sföreninge­n.
Bild: Per Pixel Petersson Länsstyrel­sens beskrivnin­g av det aktuella området gör att Quality Salmon enbart slösar sin tid på att försöka etablera laxodlinge­n i Sotenäs, skriver företrädar­e för Naturskydd­sföreninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden