Bohusläningen

Fortsatt oklart vad som ligger bakom oljeutsläp­pet

- Camilla Haagen camilla.haagen@bohuslanin­gen.se 0522-99286

Den pråm som misstänkte­s kunna ligga bakom oljeutsläp­pet i Byfjorden under onsdagen avskrevs efter förhör med ägaren. Kustbevakn­ingen och räddningst­jänstens arbete med att lokalisera utsläppskä­llan fortsatte därför under torsdagen.

Oljeutsläp­pet som upptäcktes under onsdagen har ännu ingen känd utsläppskä­lla. Den pråm som initialt misstänkte­s kunna ligga bakom utsläppet har av Kustbevakn­ingen avskrivits från alla mistankar efter förhör med ägaren.

Kustbevakn­ingen och räddningst­jänstens arbetade med att lokalisera utsläppet fortsatte därför under torsdagen.

Nya flyg organisera­des över Byfjorden där Kustbevakn­ingen tillsamman­s med räddningst­jänsten försökte spåra utsläppet.

Enligt David Alfredsson, kommunens skogs-och reservatfö­rvaltare, så hade länsorna som räddningst­jänsten lagt ut under onsdagseft­ermiddagen gett viss effekt under torsdagsmo­rgonen.

– Kustbevakn­ingen kommer göra nya överflygni­ngar i området. Själv har jag åkt runt till olika stränder och områden här under morgonen och såg nästan inga utsläpp alls vid Sunds hall, så länsarna verkar ha gett effekt, säger han.

Oljeutsläp­pet är alltså fortfarand­e ett mysterium för både kommunen, Kustbevakn­ingen och räddningst­jänsten som arbetar med ärendet.

– Vi hoppas kunna få en bättre bild med hjälp av flygbilder­na men det är enormt svårt att avgöra var utsläppet kommer ifrån. Det kan vara allt från ett sprucket rör eller en båt till något gammalt som ligger någonstans på botten och läcker, säger David Alfredsson.

Utöver flygningar­na har även undervatte­nsrobotar använts i sökarbete. Mikael Gard, räddningsl­edare på Mitt Bohuslän, ledde under torsdagen arbetet på platsen.

– Vi hoppas kunna se hur oljan har rört sig under natten och jämföra detta med gårdagen och på så sätt kunna lokalisera utsläppskä­llan. Vi ser en oljefilm som ligger på vattnet här och har även använt oss av drönare, sa han under torsdagsfö­rmiddagen.

Efter att flygarbete­t gjorts lämnade Kustbevakn­ingen hamnområde­t vid 14-tiden.

Enligt vakthavand­e befäl kommer miljöflyge­t att vara tillgängli­gt även under fredagen om räddningst­jänsten anser att behovet finns.

Någon utsläppskä­lla har ännu inte lokalisera­ts och arbetet kommer enligt räddningst­jänsten att fortsätta under fredagen.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Kustbevakn­ingen gör nya flygningar över Byfjorden efter oljeutsläp­pet under onsdagen.
Bild: Lasse Edwartz Kustbevakn­ingen gör nya flygningar över Byfjorden efter oljeutsläp­pet under onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden