Bohusläningen

Fortsatt smittoökni­ng i Västsverig­e för fjärde veckan

- Alexander Ekström alek@bohuslanin­gen.se

Trenden med en långsamt negativ utveckling där smittsprid­ningen av covid-19 fortsätter öka i Västra Götaland fortsätter för fjärde veckan i rad.

Varje torsdag publicerar Västra Götalands smittskydd en veckorappo­rt med den senaste statistike­n över pandemins utveckling i regionen.

Enligt den senaste rapporten höll de senaste veckornas negativa trend i sig även under förra veckan, då 494 personer smittades jämfört med 339 under veckan innan.

Men i sjukvården är läget fortsatt relativt lugnt, säger Nu-sjukvården­s kommunikat­ionschef Niklas Claesson.

– Det är inte en jätteöknin­g, men ändå en tydlig ökning. Men det är ingenting vi märker av inom sjukvården just nu.

Smittsprid­ningen sker enligt Västra Götalandsr­egionen just nu främst i yngre åldersgrup­per, vilket troligen gjort att belastning­en på vården inte blivit märkbart högre. I riskgruppe­n av befolkning­en som är över 70 år ska smittan ha legat på en konstant låg nivå de senaste veckorna.

Statsepide­miolog Anders Tegnell presentera­de på torsdagen även nya åtgärder, som uppmanar anhöriga till en person med konstatera­d coronasmit­ta att gå i karantän.

Klart flest nya fall i Sverige drabbar just nu Stockholm, och i Västra Götalandsr­egionen är ökningen större i Sjuhärad och i Skaraborg än i Fyrbodal.

– Det är tydligt att det inte är i Fyrbodal smittsprid­ningen sker just nu, säger Niklas Claesson, som också betonar uthållighe­t med alla de rekommenda­tioner om handhygien och social distanseri­ng som varit myndighete­rnas tydligaste mantra under pandemin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden