Bohusläningen

Sotenäsbor kräver fakta om laxodlinge­n

- Amanda Karlsson amakar@bohuslanin­gen.se

Den gigantiska laxodlinge­n som planeras i Sotenäs är fylld med faktahål. Det menar en grupp Sotenäsbor som nu organisera­r sig och kräver informatio­n från projektets aktörer.

– Det är så mycket ickeinform­ation i det här ärendet, det är dags att lägga fakta på bordet, säger Sotenäsbon Torbjörn Lundh.

Laxodlings­fabriken som planeras i Sotenäs är tänkt att bli lika stor som mer än halva Smögen. Prislappen för projektet beräknas bli uppemot 20 miljarder kronor.

Enligt företaget som står bakom satsningen, Lighthouse Finance, kommer etablering­en innebära 2 000 nya jobb i kommunen, där det i dag bor totalt drygt 9 000 personer.

Nu ställer sig Sotenäsbor­na kritiska till planerna. Torbjörn Lundh har tillsamman­s med andra boende i kommunen försökt få konkret informatio­n av hur satsningen över huvud taget skulle vara möjlig att genomföra.

– Anläggning­en är gigantiskt, infrastruk­turen i form av elnät och vatten är en jättegrej. Det är ingenting du bara sätter upp, säger han.

Torbjörn Lundh ställer

sig även frågande till hur utsläppen från fabriken ska hanteras för att undvika övergödnin­g i havet. En av många frågor han ställt till Lighthouse Finance vd, men inte fått svar på, berättar han.

– De går ut och hävdar att anläggning­en kommer vara helt sluten, att det inte ska finnas några som helst utsläpp, men vattnet måste ju ta vägen någonstans.

Även Urban Gross är kritisk.

– Det finns en stor miljöprobl­ematik, med tanke på att de behöver planspräng­a hela ytan. Dessutom vill jag veta hur de har tänkt hantera pengarna, säger han och syftar på de 32 miljoner kronor som Sotenäs kommunen sökte från Jordbruksv­erket och Västra Götalandsr­egionen, och som ska gå till bolaget till kostnader för miljötills­tånd, skapandet av industriom­rådet och infrastruk­tursatsnin­gar som bolaget lovat att bidra till.

Roy Høiås, vd för Lighthouse Finance, har viss förståelse för kritiken

– Så länge kritiken är konstrukti­v så kan jag förstå det. Men samtidigt finns det ingen i Sverige som har kompetens eller erfarenhet för att uttala sig om projektet.

Torbjörn Lundh håller inte med Høiås och menar att det finns bra kompetens i landet.

– Jag förstår inte riktigt hur han kan gå ut och säga det. Visst, det är ett högteknolo­giskt projekt och den här typen av anläggning finns ju inte någonstans i världen. Samtidigt känns det lite som storebrors­problem mellan Sverige och Norge.

Under torsdagskv­ällen höll

kommunen tillsamman­s med företaget ett informatio­nsmöte på Folkets hus i Kungsham om satsningen. Då fick allmänhete­n med Torbjörn Lundh, Urban Gross och Jan Hagness i spetsen en möjlighet att ställa sina frågor.

– Om detta ska bli verklighet vill vi att det ska bli rätt. Det är så mycket ickeinform­ation i det här ärendet, det är dags att lägga fakta på bordet.

Mötet höll fortfarand­e på när fredagens tidning gick i tryck.

 ?? Bild: Nemanja Kazic ?? torbjörn Lundh, Urban gross, och Jan Hagness är starkt kritiska över den planerade laxodlinge­n i Sotenäs.
Bild: Nemanja Kazic torbjörn Lundh, Urban gross, och Jan Hagness är starkt kritiska över den planerade laxodlinge­n i Sotenäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden