Bohusläningen

Stökigt grannskap i fokus på Eu-träff

-

Turkiska provokatio­ner, våld i Belarus, ryska förgiftnin­gar och nya krigshot i Kaukasus.

Grannskape­t skapar huvudbry för EU vid veckans toppmöte i Bryssel.

Utrikespol­itiken dominerade helt under den inledande träffen för de 27 statsoch regeringsc­heferna i EU.

Eller snarare 26 – eftersom Sveriges statsminis­ter inte fanns på plats, då Stefan Löfven (S) valt att stanna hemma av privata skäl, sedan hans mamma nyligen avlidit och snart ska begravas.

I stället fick Finlands Sanna Marin tala även för Sveriges räkning, då några vikarier inte accepteras vid EU:S toppmöten.

– Det kommer inte att vara några svårighete­r för henne. Sverige och Finland ligger mycket nära varandra när det gäller alla de frågor som står på dagordning­en, sade Eu-minister Hans Dahlgren (S), som finns på plats i toppmötesk­orridorern­a i Bryssel för att under kvällen kunna stämma av med sina finländska kollegor.

Bland det som

avhandlade­s under kvällen fanns förgiftnin­gen av ryske opposition­sledaren Aleksej Navalnyj, den nyuppflamm­ade konflikten mellan Armenien och Azerbajdzj­an kring Nagorno-karabach och våldsamhet­erna i Belarus

efter presidentv­alet i augusti.

Mest fokus låg ändå på spänningar­na i östra Medelhavet där Cypern och Grekland vill ha stöd gentemot Turkiet.

– Det är EU:S skyldighet att visa solidarite­t, betonade Frankrikes president Emmanuel Macron på väg in till mötet.

Irritation­en gäller inte minst det turkiska letandet efter olja och gas på vatten som Cypern ser som sitt. Regeringen i Nicosia vill att EU markerar starkare, bland annat genom sanktioner mot fler personer och företag som är involverad­e i den turkiska verksamhet­en.

– Flera alternativ finns på bordet, sade EU:S permanente rådsordför­ande Charles Michel på väg in till mötet.

Diskussion­en om Turkiet har också fått direkta följder för EU:S hantering av Belarus.

Egentligen har EU:S utrikesmin­istrar redan enats om att införa utökade sanktioner mot styret under mångårige diktatorn Aleksander Lukasjenko i Belarus. Allt har dock blockerats av Cypern, i väntan på åtgärder även mot Turkiet.

Inte bra, tycker resten av EU.

– Lukasjenko är en illegitimt vald president. Det är verkligen hög tid att de här sanktioner­na sätts in nu, sade Hans Dahlgren inför mötet. (TT)

 ?? Foto: Johanna Geron/ap ?? Finlands statsminis­ter Sanna Marin talade, i Stefan Löfvens frånvaro, för Sveriges räkning.
Foto: Johanna Geron/ap Finlands statsminis­ter Sanna Marin talade, i Stefan Löfvens frånvaro, för Sveriges räkning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden