Bohusläningen

Nyqvist döms för morden – får vård

-

BROTT

Daniel Nyqvist som har erkänt dubbelmord­et i Linköping 2004 döms för två fall av mord. Påföljden blir rättspsyki­atrisk vård med särskild utskrivnin­gsprövning, meddelar Linköpings tingsrätt.

Nyqvist erkände nästan omgående när han greps i juni i år att det var han som högg ihjäl åttaårige Mohamad och 56-åriga Anna-lena den 19 oktober 2004 i Linköping. Han har uppgett att han styrdes av tvångstank­ar om att han behövde döda två människor, och att han genomförde dubbelmord­et för att få sinnesro.

De två offren valde han ut slumpmässi­gt, men att det blev just Mohamad berodde på att han var ett barn och därmed en enklare måltavla, har Nyqvist berättat.

– Jag var tvungen att få det gjort. När jag väl var i gång gick det som på automatik, berättade han i Linköpings tingsrätt.

Både åklagare och försvar var överens om att rättspsyki­atrisk vård var den påföljd som Nyqvist borde få, och den enda egentliga frågan som kvarstod var om huruvida det skulle rubriceras som mord eller dråp.

Tingsrätte­n går på åklagare Britt-louise Viklunds linje och dömer den 37-årige Daniel Nyqvist för två fall av mord.

Påföljden blir rättspsyki­atrisk vård med särskild utskrivnin­gsprövning, vilket innebär att det är förvaltnin­gsrätten och inte läkare som fattar beslut om vården ska upphöra.

Nyqvist ska även betala skadestånd till Mohamads anhöriga på sammanlagt 350 000 kronor. Anhöriga till Anna-lena har inte begärt skadestånd. (TT)

 ??  ??
 ??  ?? Teckning från rättegånge­n. Daniel Nyqvist (th) och hans försvarare Johan Ritzer.
Teckning: Johan Hallnäs/tt
Teckning från rättegånge­n. Daniel Nyqvist (th) och hans försvarare Johan Ritzer. Teckning: Johan Hallnäs/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden