Bohusläningen

1 400 fler flickor gifts bort – varje dag

-

CORONAVIRU­SET

Antalet flickor som blir bortgifta världen över väntas öka med en halv miljon i år, alltså ytterligar­e nästan 1 400 varje dag, till följd av pandemin. Det skriver Rädda Barnen i en rapport.

Huvudorsak­en till att flickor gifts bort är familjens ekonomiska situation och försämring­ar i möjlighete­rna att försörja barnen. Pandemin har tvingat in fler i fattigdom, vilket i sin tur har lett till att fler flickor gifts bort för att försörjas av sina äkta män i stället för av sina föräldrar, enligt Rädda Barnen.

Förra året giftes omkring 12 miljoner flickor bort. I år väntas antalet ha ökat till 12,5 miljoner – vilket innebär i snitt 1 370 varje dag.

– Det är enormt oroväckand­e. Det finns även starka kopplingar mellan barnäktens­kap och tonårsgrav­iditeter, vilket är den vanligaste dödsorsake­n för flickor mellan 15 och 19 år, säger Anna Eggelind, internatio­nell chef för Rädda Barnen Sverige, till TT.

–Vi hade gjort framsteg med att motverka det här och hjälpt många barn att undvika att giftas bort, men nu riskerar den positiva trenden att slås omkull på grund av pandemin.

Ökningen sker världen över, varnar Eggelind. Den största ökningen sker dock i södra Asien, där omkring 190 000 flickor uppskattas giftas bort i år. Hur lång tid det tar innan Rädda Barnen och andra organisati­oner är ikapp med samma positiva utveckling som tidigare är svårt att säga i dagsläget. Först måste pandemin få ett slut.

– För de flickor som tvingas in i äktenskap är effekten varaktig. Nu handlar det om att vända trenden så att andra flickor inte råkar ut för samma sak, säger Eggelind. (TT)

Den personal som visar sig ha begått sexuella övergrepp kommer att få allvarliga påföljder.

och migrations­organisati­on IOM sällar sig till de organ som kommer att interntutr­eda anklagelse­r om att hjälparbet­are begått sexövergre­pp i Kongo-kinshasa i samband med det nu pågående ebolautbro­ttet. (TT)

 ?? Foto: Sunday Alamba/ap/arkiv ?? I år befaras 12,5 miljoner flickor bli bortgifta.
Foto: Sunday Alamba/ap/arkiv I år befaras 12,5 miljoner flickor bli bortgifta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden