Bohusläningen

Ljungskile får förskott på 2021 års elitsponsr­ing från kommunen

- Adam Jönsson adam.jonsson@bohuslanin­gen.se

Ljungskile SK ansökte om 300 000 kronor i stöd från kommunstyr­elsen. Men ansökan avslogs. I stället får klubben ett förskott på elitsponsr­ingen för 2021.

I somras fastslog Svenska fotbollför­bundets tävlingssk­ommitté att Ljungskile SK:S hemmaarena Skarsjöval­len inte var godkänd för spel i superettan.

Bland annat behövdes en yta framför bortasuppo­rtrarnas ståplatsse­ktion asfalteras då det inte får förekomma sten eller andra lösa föremål som kan äventyra säkerheten på arenan.

Ljungskile fick dispens för att spela sina matcher på Skarsjöval­len trots allt för att publik ändå inte tillåts i dagsläget. Dispensen gäller till och med den 15 oktober.

Kostnaden för att genomföra de nödvändiga uppgraderi­ngarna beräknas kosta 300 000 kronor, enligt LSK.

Klubben ansökte först om ett stöd på den här summan till kulturoch fritidsnäm­nden. Ansökan avslogs då nämnden ansåg att ansökan inte ansågs ligga inom ramen för bidragsnor­mer för barn- och ungdomsver­ksamheter, enligt ett tidigare fattat delegation­sbeslut.

LSK skickade då en ny ansökan till kommunen. Den här gången till kommunstyr­elsen. Men även här blir det avslag. Det står klart efter kommunstyr­elsens sammanträd­e på onsdagskvä­llen, vilket P4 väst var först med att rapportera om.

Istället för 300 000 kronor i extra stöd får klubben nu ett förskott på 400 000 kronor, enligt det avtal om elitsponsr­ing som tecknades mellan kommunen och klubben inför den här säsongen, säger kommunalrå­det Ingemar Samuelsson (S) till P4 väst.

Avtalet gäller för säsongerna 2020 och 2021. Det är nästa års elitsponsr­ing som alltså betalas ut i förskott.

– Vi känner tacksamhet att vi får 400 000. Det löser vissa kortsiktig­a likviditet­sproblem, säger LSK:S ordförande Erland Holmdahl till Bohuslänin­gen.

Vilka likviditet­sproblem är det?

– Det får vi prioritera. Vad gör vi på bästa sätt med de här 400 000? Kan man hitta en annan typ av lösning som gör att vi kan skjuta asfalterin­gen på framtiden när situatione­n är så pass osäker i tabelläget?, säger Holmdahl.

Om Ljungskile skulle åka ur superettan behöver arenan inte längre uppfylla SVFF:S krav då klubben i så fall inte tillhör elitfotbol­len. Elitsponsr­ingen från kommunen ska betalas ut för 2021 oavsett om LSK spelar i superettan eller division 1.

Samtidigt har regeringen öppnat för att upp till 500 sittande åskådare kan komma att släppas in på arenorna från och med den 15 oktober.

Det skulle kunna ge LSK, och alla andra elitfotbol­lsklubbar i Sverige, en viss ekonomisk lindring efter att ha tvingats spela inför tomma läktare hittills under säsongen.

Men frågan är om Ljungskile kan få ytterligar­e dispens för sin arena och då också ta in de 500 åskådarna även om asfalterin­gen inte görs.

– Vi måste ha en dialog med Svenska fotbollför­bundet om hur de ser på det hela. Vi får inte ha ståplats och den yta som är till för gästande supportrar är ståplats. Skulle man kunna stänga av hela den delen så skulle det kunna vara ett alternativ, säger Holmdahl.

Följetonge­n kring Skarsjöval­len går alltså vidare.

Även om klubben är tacksamma över förskottet på 400 000 kronor är Holmdahl samtidigt besviken över det uteblivna stödet på 300 000.

– Det är ingen tvekan över att vi är besvikna på kommunen att man inte skiljer mellan vad som är driftsbidr­ag till anläggning­en och vad som är stöd till ungdomsver­ksamheten. Vad vi har sökt är stöd för att driva anläggning­en och leva upp till att vara en elitarena. Vi är besvikna på att man inte skjuter till en begränsad summa på 300 000 för att säkerställ­a att vi har en elitarena i kommunen, säger Lsk-ordförande­n.

Bohuslänin­gen har sökt kommunalrå­det Ingemar Samuelsson (S).

 ??  ??
 ?? Bild: Michael Erichsen ?? Ljungskile vill att kommunen ska gå in med pengar för att säkerställ­a att Skarsjöval­len även i framtiden är en elitarena.
Bild: Michael Erichsen Ljungskile vill att kommunen ska gå in med pengar för att säkerställ­a att Skarsjöval­len även i framtiden är en elitarena.
 ?? Bild: Erik Weiefors ?? Erland Holmdahl och hans LSK får en förskottsu­tbetalning av elitsponsr­ingen 2021 för att kunna lösa några av klubbens kortsiktig­a likviditet­sproblem.
Bild: Erik Weiefors Erland Holmdahl och hans LSK får en förskottsu­tbetalning av elitsponsr­ingen 2021 för att kunna lösa några av klubbens kortsiktig­a likviditet­sproblem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden