Bohusläningen

Tuffa tider för Date – men inte dags för den allra sista dansen

- Sara Kirudd sara.kirudd@bohuslanin­gen.se

Date har överlevt kriser under tre decennier. Hösten 2019 såg de ljust på framtiden. Sedan kom kraschen som förändrade allt och sedan, ja då kom corona.

– Innan allt blev konstigt menar du? svarar Jan Lindberg på frågan om hur det såg ut för dansbandet Date för ett år sedan.

– Vi hade stora planer. En ny skiva och ja, vi såg en ljusning i branschen.

På vilket sätt?

– Det har ju alltid gått upp och ner för dansbanden, anseendet har ändrats från år till år men vi kände att intresset hade ökat och att fler ställen vågade prova att boka dansband.

Men så i slutet på november 2019 var bandet med i en trafikolyc­ka på väg till en spelning. På social medier lade de upp bilder på den kvaddade turnébusse­n och från sjukhuset med Jan i nackkrage.

– Först tänkte vi jaha då får vi ställa in i dag, men i morgon kör vi igen.

Men Date fick ställa in hela den helgen och resten av 2019 med och inte blev det ljusare efter årsskiftet.

– Jag fick en nackfraktu­r, men det tog ett tag att förstå att det var allvarligt. Jag tänkte att jag kan väl spela i kragen, men läkaren sa ”Nej, glöm det!”

Jan fick inse att han inte kunde spela på heltid längre. Date gjorde tidigare 100 spelningar om året och när de var som störst gjorde de 150 spelningar om året.

– Att vara ute på turné som dansbandmu­siker är ett tungt och väldigt fysiskt jobb med långa dagar.

Men han har inte behövt lägga av helt med musiken, varken på grund av skadan eller på grund av corona.

Han har fått jobb som musiklärar­e hemma i Munkedal och har även stått på scen några gånger i sommar.

– Jag är väl en av de få som faktiskt har haft spelningar, säger Jan.

Han har spelat i en trio tillsamman­s med Date-gitarriste­n Niklas Fjärve och i en duo tillsamman­s med vännen Claes Lindberg.

– Claes ringde faktiskt härom dagen och var så glad för att han hade fått en spelning – i augusti 2021!

Närmast ska duon till Norge och spela i november, det är i alla fall planen.

– Ja, det är först när man är på plats som man vet om spelningen faktiskt blir av eller inte. Restriktio­nerna kan ju ändras.

Jan suckar när vi börjar tala om den svåra tid som Sveriges musiker just nu befinner sig i. Tidigare i veckan uttryckte dansbandsv­erige stor oro för att hälften av landets dansband riskerar att försvinna.

– Det här verkligen den största krisen någonsin, inte bara för dansbanden, utan för hela musikbrans­chen.

Han tycker att det är konstigt att den får så lite fokus.

– Sveriges tredje största exportvara är musik. Det är stora intäkter som försvinner. Och en hel bransch måste leta nya jobb. Att vara permittera­d fungerade en kort tid.

Jan ser hur andra dansband nu tvingas kasta in handduken men än så länge har de inga planer på att avveckla Date även om bandet ligger på is så som många andra dansband just nu.

– Date finns kvar när och när det finns möjlighet att spela igen så gör vi det även om det för min del inte blir på heltid.

Han hoppas på en lättning snart med större publiker även om det fortsättni­ngsvis handlar om sittande publik.

– Många dansband har ju redan tidigare provat det här med konserthus­turnéer. Det blir mer fokus på mys och jag är ju numera en sittande musiker.

Men samma sak kommer det inte bli menar han som när dansbanden är i full fart med dansande publik och får 150 jobb om året. Så han känner en stor oro för sina vänner i branschen.

– Som musiker finns det ingen buffert. Så många har det tufft just nu.

Han kan bara hoppas att de och de andra dansbanden klarar sig ur den här krisen.

” Sveriges tredje största exportvara är musik. Det är stora intäkter som försvinner. Och en hel bransch måste leta nya jobb

Jan Lindberg musiker

 ??  ?? Dansbandmu­sikern Jan Lindberg har i år tvingats gå av scen på heltid, inte bara på grund av corona utan även på grund av en nackfraktu­r. Till höger en bandselfie från sjukhuset efter olyckan i november 2019.
Dansbandmu­sikern Jan Lindberg har i år tvingats gå av scen på heltid, inte bara på grund av corona utan även på grund av en nackfraktu­r. Till höger en bandselfie från sjukhuset efter olyckan i november 2019.
 ?? Bild: Sara Kirudd och privat ??
Bild: Sara Kirudd och privat
 ?? Bild: Pressbild ?? Date hösten 2019 med Jan Lindberg, (bas och sång), Peter Hecktor, (trummor), Niklas Fjärve, (gitarr och sång) och Simon Andersson, (keyboard, gitarr och sång)
Bild: Pressbild Date hösten 2019 med Jan Lindberg, (bas och sång), Peter Hecktor, (trummor), Niklas Fjärve, (gitarr och sång) och Simon Andersson, (keyboard, gitarr och sång)
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden