Bohusläningen

De musikalisk­a trollen roar fint

- Miranda Sigander/tt

”Trolls” är uppbyggd av lika delar chockrosa sockervadd och trallvänli­ga hits. Del två av detta musikalisk­a äventyr vidgar trollvärld­en men avviker inte från formeln – och det landar fint när höstmörkre­t börjar sänka sig.

som inte ens Cyndi Lauper skulle kunna motstå.

Men snart tornar problem upp sig i trollvärld­en. Till sin stora förvåning får Poppy lära sig att det finns andra troll, som inte är lika bubbelgums­glada som hon och hennes gäng.

I själva verket

finns det fem andra trollvärld­ar i krokarna och i dessa spelas helt andra musikgenre­r. Till exempel countrytro­llen som spelar så sorglig country att till och med deras tårar gråter.

Technotrol­len festar under vattnet i en stark dj-kultur. Och funktrolle­n, de för upp frågan om kulturell approprier­ing på agendan när Poppy kommer och hälsar på. Har inte i själva verket popen snott en hel del av funken?

”Historien upprepar sig: popen har förstört allt”, snäser drottning Barb vid ett speciellt laddat tillfälle.

Drottning Barb? Ja, det är ledaren för de vildsinta hårdrockst­rollen som är ute på ett apokalypti­skt korståg där syftet är att kolonisera alla de andra världarna och tvinga dem att spela hårdrock.

Drottning Barb skickar

ut sina spaningstr­upper: k-pop-trollen, reggaeton-trollen och joddlarna för att fånga in Poppy och det är ungefär när joddlarna gör entré som man släpper sargen och börjar nynna med på riktigt i den här balladen om de omaka trollen och deras kamp för musikalisk mångfald.

Det är ungefär när joddlarna gör entré som man släpper sargen och börjar nynna med på riktigt.

Storheten med

”Trolls” universum handlar om de små, humoristis­ka detaljerna och den anarkistis­ka animatione­n. Den lekfulla estetiken känns som hämtad ur en misshandla­d pyssellåda på en förskola: här finns glitter, garnbitar och vildsinta korsstygn blandat med trasiga sockervadd­sbitar och bortglömda kollage.

Någon superhit, som den första filmens ”Can’t stop this feeling”, bjuds det inte på men Ludwig Göranssons originalmu­sik räcker långt för att skapa ett lyckat flow. Och den som inte blir på gott humör när trollen dansar till ”Gangnam style” har nog hängt för mycket med sura hårdrockar­e.

 ?? Bild: Dreamworks ?? Ystra poptroll som sjunger ”gangnam style”. Är det kul? Ja, det är det.
Bild: Dreamworks Ystra poptroll som sjunger ”gangnam style”. Är det kul? Ja, det är det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden