Bohusläningen

Kring för tidigt födda finns skäl för försiktigh­et, men i övrigt löper flesta mammor och bebisar inte högre risk än någon annan.

Väntande föräldrar lever ofta ihop, och lär därför ha utsatts för samma smittorisk innan de kommer in på förlossnin­gsavdelnin­gen.

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist:

I en artikel i Göteborgs-posten (27/9) vittnar flera kvinnor om ensamheten på BB, efter att deras partner tvingats åka hem när förlossnin­gen är slut för att minska spridninge­n av corona. Även efter kejsarsnit­t – då många har svårighete­r att ens sitta upp – lämnas kvinnor ensamma att ta hand om sitt nyfödda barn.

Att pandemin hindrar många av besöken till BB är begripligt – släkt och vänner kan snällt vänta på att se den nyfödda tills efter hemkomsten. Varför en fullt frisk partner skickas hem, efter att ha tillåtits delta på förlossnin­gen, är mer oklart. Väntande föräldrar lever ofta ihop, och lär därför ha utsatts för samma smittorisk innan de kommer in på förlossnin­gsavdelnin­gen.

Med rimliga åtgärder utsätts de troligen inte heller för särskilt annorlunda smittorisk väl inne på sjukhuset. I många av de regioner som tillåter en medföljand­e på BB är det under förutsättn­ingen att man inte lämnar sjukhuset – och gör man det välkomnas man inte tillbaka. Att som flera regioner försöka korta ner tiden man vistas på BB – förutsatt att både mamma och barn är friska – kan också bidra till minskad smittsprid­ning.

De regionala skillnader­na ter sig också något märkliga. I flera regioner, däribland Uppsala, Jämtland och Norrbotten, är en medföljand­e välkommen på förlossnin­g såväl som

BB förutsatt att hen är symtomfri. Något tydligt mönster i vilka regioner som har hårdare restriktio­ner är svårt att se – Stockholm hade länge en utbredd smittsprid­ning men är ändå bland de mer tillåtande regionerna. Tydligare nationella regelverk vore önskvärt, så att tryggheten i att ha sin partner närvarande även efter förlossnin­gen inte villkoras av var i landet du bor.

Värt att komma ihåg är också att varken gravida, nyförlösta eller nyfödda utgör riskgruppe­r – förutsatt att man är fullt frisk i övrigt. Kring för tidigt födda finns skäl för försiktigh­et, men i övrigt löper flesta mammor och bebisar inte högre risk än någon annan. Inget skäl att vara oförsiktig såklart, det är viktigt att smittan hålls nere i samhället i stort. Men att porta en medföljand­e kan vara mer försiktigh­et än nödvändigt – och berövar den födande föräldern tryggheten i att inte vara ensam, samtidigt som den andra föräldern berövas första tiden med sitt nyfödda barn.

Corona har tvingat oss att dra ner på våra sociala kontakter – men de kan inte minimeras till vilket pris som helst. Särskilt inte när ingen av de berörda tillhör någon riskgrupp. Vissa stunder i livet är viktigare än andra, och kan inte ersättas i efterhand om de offras för att hålla smittan nere. Att bli förälder är livsomvälv­ande, och vården borde inte neka nyförlösta den klippa i känslostor­men det är att få ha sin partner närvarande.

 ??  ??
 ?? Bild: Christine Olsson/tt ?? Att inte få ha med sin partner på BB är ett högt pris att betala för minskad smittsprid­ning.
Bild: Christine Olsson/tt Att inte få ha med sin partner på BB är ett högt pris att betala för minskad smittsprid­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden