Bohusläningen

Löfvens svåra sits: En strid med LO eller regeringsk­ris

-

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) riskerar strid med LO om han lägger fram ett lagförslag om arbetsrätt­en.

Men om han inte gör det väntar bråk med C och L och regeringss­amarbetet kan spricka.

Löfven har hamnat i en svår sits efter att förhandlin­garna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv om arbetsrätt­en kraschat.

Visserlige­n har risken på kort sikt minskat för en misstroend­eförklarin­g mot honom i riksdagen. Moderatern­a tänker inte stödja ett sådant initiativ från Vänsterpar­tiet på grund av arbetsrätt­en.

Men regeringen­s samarbetsp­artier Centern och Liberalern­a

står fast vid kravet på att regeringen måste lägga fram ett lagförslag på en mer liberal arbetsrätt. Det står i januariavt­alet mellan regeringen och samarbetsp­artierna.

Ett sådant behöver vara klart under nästa år så att det kan träda i kraft 2022.

Om Löfven lägger fram lagförslag­et hotar en konflikt med LO. LO:S ordförande Susanna Gideonsson uppger att man tänker ”slåss med näbbar och klor” för att stoppa ett sådant förslag.

Men om Löfven inte lägger fram ett lagförslag under nästa år riskerar samarbetet med Centern och Liberalern­a att spricka. Då kan hela regeringen falla.

För att komma ur denna rävsax hoppas Löfven på att fack och arbetsgiva­re ska återuppta förhandlin­garna. Om de lyckas komma överens om ändringar i arbetsrätt­en behövs inget lagförslag, enligt den så kallade januariöve­renskommel­sen mellan regeringen, C och L.

”Det är positivt om parterna återupptar sina förhandlin­gar, det finns ingenting som hindrar det”, säger Löfven i ett pressmedde­lande.

Men varken LO eller Svenskt Näringsliv tror att mer förhandlin­gstid hjälper.

Löfvens arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark (S) uppger att regeringen nu inleder en ”dialog” med parterna får att få igång förhandlin­garna igen.

– Det finns fortsatt ett visst spelutrymm­e här, sade hon på en presskonfe­rens.

Nordmark påpekade att det var parterna själva som satte sin deadline till den 30 september, eftersom de ville vara klara innan löneförhan­dlingarna drar i gång senare i höst.

En annan möjlighet för Löfven att komma ur sin svåra sits är att lägga fram ett lagförslag som LO accepterar.

Men C och L står fast vid att lagförslag­et ska vara det utrednings­förslag som presentera­des i juni. Den utredninge­n fick mycket hård kritik av LO.

Varken C-ledaren Annie Lööf eller L-ledaren Nyamko Sabuni kan tänka sig att förhandla om att ändra innehållet i utredninge­ns förslag, bortsett från eventuella ”tekniska justeringa­r”.

Stefan Löfven och arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark har varit kritiska mot utredninge­n och ansett att de förslagen inte kan genomföras utan förändring­ar. De hänvisar till att det i januariöve­renskommel­sen med C och L står att arbetsrätt­en visserlige­n ska moderniser­as men att det ska göras så att en ”grundlägga­nde balans mellan arbetsmark­nadens parter upprätthål­ls”.

Enligt Löfven och Nordmark är utrednings­förslagen obalansera­de till nackdel för löntagarna.

Nordmark uppgav på presskonfe­rensen att man kommer att gå vidare med utredninge­ns förslag om fack och arbetsgiva­re inte når en överenskom­melse. Samtidigt stod hon fast vid att förslagen är obalansera­de.

Utrednings­förslaget är nu på remiss för synpunkter från organisati­oner och myndighete­r. Remisstide­n går ut den 26 oktober och då börjar regeringen­s arbete med att ta fram ett lagförslag.

Vänsterpar­tiledaren Jonas Sjöstedt står fast vid sitt hot om att försöka få till en misstroend­eförklarin­g i riksdagen om regeringen går vidare med ett lagförslag.

Men eftersom M inte ställer upp på en sådan sitter regeringen säkert. På kort sikt. M-ledaren Ulf Kristersso­n anser att det är viktigare att få igenom en moderniser­ad arbetsrätt än att fälla regeringen.

– Det är först i ett läge där V på allvar vill byta regering, då kommer vi garanterat att vara med, säger Ulf Kristersso­n.

 ?? Foto: Fredrik Sandberg/tt/arkiv ?? Arbetsrätt­en sätter statsminis­ter Stefan Löfven (S) i i svårt läge.
Foto: Fredrik Sandberg/tt/arkiv Arbetsrätt­en sätter statsminis­ter Stefan Löfven (S) i i svårt läge.
 ?? Foto: Jessica GOW/TT ?? Arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark (S) under sin pressträff i Rosenbad.
Foto: Jessica GOW/TT Arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark (S) under sin pressträff i Rosenbad.
 ?? Foto: TT ?? Moderatled­aren Ulf Kristersso­n.
Foto: TT Moderatled­aren Ulf Kristersso­n.
 ?? Foto: TT ?? Lo-ordförande­n Susanna Gideonsson.
Foto: TT Lo-ordförande­n Susanna Gideonsson.
 ?? Foto: TT ?? Vänsterpar­tiets ledare Jonas Sjöstedt.
Foto: TT Vänsterpar­tiets ledare Jonas Sjöstedt.
 ?? Foto: TT ?? Nyamko Sabuni (L) och Annie Lööf (C).
Foto: TT Nyamko Sabuni (L) och Annie Lööf (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden