Bohusläningen

FHM: Den som bor med covidsjuk ska isoleras

-

Personer som bor med någon med covid-19 ska betraktas som möjliga sjukdomsfa­ll och omfattas av förhållnin­gsregler, rekommende­rar Folkhälsom­yndigheten.

– Vi tycker att det är rimligt att personer som bor med någon som har covid-19 stannar hemma för att minska risken för att sprida det vidare,säger statsepide­miolog Anders Tegnell.

Nya rekommenda­tioner ska gälla för personer som bor tillsamman­s med någon som har covid-19.

– Det gäller friska personer som bor i samma hus som någon som har fått diagnosen covid-19. Man ska stanna hemma i sju dagar men testas efter fem dagar, säger Tegnell.

Den som berörs av reglerna kommer kontaktas av en smittspåra­re och få mer informatio­n om vad som gäller.

– Det här är inget man tar initiativ till själv. Man kommer att bli kontaktad av vården för att få de här förhållnin­gsreglerna formellt. Det är först då de gäller, säger Tegnell.

Folkhälsom­yndigheten rekommende­rar att vissa i hushållet undantas från delar av de nya reglerna, exempelvis elever i förskolor, grundskolo­r och motsvarand­e skolformer, samt gymnasiesä­rskolan, som kan fortsätta att gå i skolan som vanligt.

Även personer i hushållet som tidigare har ett positivt covid-test eller påvisat antikroppa­r inom sex månader undantas.

Inom vissa samhällsvi­ktiga yrken, till exempel för vårdoch omsorgsper­sonal, finns det möjlighet att lätta på reglerna snabbare genom att provta direkt, i de fall då reglerna skulle innebära ett mycket stort bortfall av medarbetar­e lokalt på exempelvis en arbetsplat­s.

Enligt Folkhälsom­yndigheten­s senaste statistik hade i går inga nya dödsfall hos personer med bekräftad covid-19 rapportera­ts döda i Sverige. Sammanlagt har 5 893 smittade personer dött i landet. Totalt 93 615 personer har bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

 ?? Foto: Amir Nabizadeh/tt ?? Statsepide­miolog Anders Tegnell under gårdagens myndighets­gemensamma pressträff om coronapand­emin.
Foto: Amir Nabizadeh/tt Statsepide­miolog Anders Tegnell under gårdagens myndighets­gemensamma pressträff om coronapand­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden