Bohusläningen

Macron och Putin: ”Lägg ner vapnen”

-

Två franska och två armeniska journalist­er har skadats i ett omtvistat område i Azerbajdzj­an.

Frankrike, Ryssland och USA manar nu samstämmig­t om vapenvila i utbrytarre­gionen Nagorno-karabach.

De franska journalist­erna, som jobbar för den franska tidningen Le Monde, befann sig i Martuni i Nagornokar­abach, en region som kontroller­as av armeniska separatist­er.

Journalist­erna skadades allvarligt av azerisk eld, uppger en armenisk regeringsk­älla för nyhetsbyrå­n Reuters.

Även två armeniska journalist­er skadades i eldgivning­en enligt armeniska myndighete­r, skriver nyhetsbyrå­n AFP. Omfattning­en av deras skador är inte kända. Le Monde bekräftar att två av deras journalist­er, varav en är fotograf, har skadats.

Den territorie­lla dispyten mellan Armenien och Azerbajdzj­an har pågått i årtionden. Men striderna som blossade upp i söndags är de värsta på flera år. Båda sidor har rapportera­t om dödsfall, såväl civila som militära, men uppgiftern­a är svåra att bekräfta.

Rysslands president Vladimir Putin, Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:S president Donald Trump uppmanar parterna att genast lägga ner sina vapen.

”Vi uppmanar också ledarna för Armenien och Azerbajdzj­an att utan dröjsmål förbinda sig till att återuppta regelrätta förhandlin­gar, i god tro och förutsättn­ingslöst” skriver de i ett gemensamt uttalande i egenskap av medordföra­nde för OSSE:S Minskgrupp. (TT)

 ?? Foto: Karen Mirzoyan/ap ?? Soldater och volontärer i utbrytarre­gionen Nagorno-karabach vid Azerbajdzj­an och Armenien.
Foto: Karen Mirzoyan/ap Soldater och volontärer i utbrytarre­gionen Nagorno-karabach vid Azerbajdzj­an och Armenien.
 ?? Foto: AP ?? Frankrikes president Emmanuel Macron.
Foto: AP Frankrikes president Emmanuel Macron.
 ?? Foto: AP ?? Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: AP Rysslands president Vladimir Putin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden