Bohusläningen

Skal från kiselalger ska odlas i stor skala i Sotenäs

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se

Det började med en uppsats om alger. Nu tar Sofia Allert, vd på företaget Swedish algae factory, nästa steg när det gäller utvinninge­n av skal från kiselalger.

Det började med en kandidatup­psats om alger. Sedan intressera­de Sofie Allert sig för kiselalger­nas skal som visade sig vara ett riktigt mirakelmed­el. Det har resulterat i att det nu byggs en 3 000 kvadratmet­er stor fabrik för algodling i Kungshamn.

– Vår vision är att starta en verksamhet som är positiv för klimatet och som inte har några utsläpp, säger civilingen­jör Sofie Allert, i dag vd på företaget Swedish algae factory.

Det är tre år sedan hon startade företaget tillsamman­s med kollegan Angela Wulff, professor på Göteborgs Universite­t.

Satsningen började 2012 med en kandidatup­psats om alger som i sin tur ledde till olika typer av forskning om bland annat kiselalger. 2016 togs en första försöksodl­ing för alger i drift vid Fisketånge­n i Kungshamn. Algerna odlas genom att det tillförs näring i vattnet och sedan utvinns själva skalet i en speciell process.

Bygget av den 3 000 kvadratmet­er stora algfabrike­n inleddes i slutet av augusti i år och syftet med odlingen är att ta hand om skalet från kiselalgen.

– Vårt mål är att anläggning­en ska kunna tas i drift i slutet av nästa år, säger Gustav Knutsson, projektled­are för bygget.

Sofie Allert räknar med att det blir tre till fyra nya arbetstill­fällen när anläggning­en tagits i drift.

Vår vision är att starta en verksamhet som är positiv för klimatet

Sofie Allert

vd och grundare av Swedish alga factory

Kiselalger tillhör gruppen

encelliga organismer som finns överallt där det finns vatten. Algen står för cirka 45 procent av fotosyntes­en i havet då syre bildas och har också en viktig roll när det gäller att binda koldioxid.

Det finns många användning­sområden när det gäller kiselalgen­s skal. Bland annat kan de göra solpaneler mer effektiva och fungera bra i hudvård.

– Det algmateria­l vi utvinner har en förmåga att öka verkningsg­raden i solceller med cirka fem procent. Tekniken fungerar på ett sådant sätt att man lägger en tunn film på utsidan av panelerna.

När den nya anläggning­en som

påminner om ett stort växthus tagits i bruk hoppas Sofie Allert på ett ökat intresse hos de företag som tillverkar solpaneler. Den nya anläggning­en innebär nämligen att det kommer att finnas betydligt mer material jämfört med i dag.

Andra viktiga områden där algmateria­let kan användas är alltså också i olika typer av hudvårdspr­odukter. Skalet från algerna har visat sig ha både fuktgivand­e och rengörande egenskaper. Dessutom har skalet en egenskap som gör att det förstärker Uv-skyddet i solcremé. Ett antal företag inom den här sektorn är redan kunder till Swedish algae factory.

Det som håller på att byggas på den plats där det tidigare låg en campingpla­ts är egentligen ett jättestort växthus där kiselalger­na ska odlas. Det är också meningen att själva processanl­äggningen som används för att utvinna skalen ska flyttas till anläggning­en i Kungshamn.

Enligt Ulf Rask, finanschef i Swedish Algae factory, har det tagit ungefär ett år att få fram pengar för bygget av anläggning­en. Det handlar om en satsning i storleksor­dningen 50 miljoner kronor.

Pengarna kommer bland annat från nederländs­ka Aqua-spark och Chalmers Ventures.

– Vi har dels fått pengar i form av bidrag. Dels är det ett antal företag som gått in med riskkapita­l. Vi har varit mycket tydliga mot investerar­na att miljön går före vinst i det här projektet, säger Sofie Allert som har ett stort intresse för frågor som har med miljön att göra.

Swedish algae factory har redan visat framfötter­na på olika sätt internatio­nellt och vunnit Post Code Lotteries Green Challenge som är en av värdens största tävlingar i hållbart entreprenö­rskap.

För några år sedan besökte kronprinse­ssan Victoria försöksanl­äggningen i Fisketånge­n.

 ??  ??
 ??  ?? Sofie Allert, vd och grundare av Swedish alga factory står på den plats där den nya fabriken ska användas. Med på bilden är finanschef­en Ulf Rask och Gustav Knutsson som är projektled­are för bygget.
Sofie Allert, vd och grundare av Swedish alga factory står på den plats där den nya fabriken ska användas. Med på bilden är finanschef­en Ulf Rask och Gustav Knutsson som är projektled­are för bygget.
 ?? Bild: Ingvar Spetsmark ??
Bild: Ingvar Spetsmark
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden