Bohusläningen

JO riktar kraftig kritik mot socialtjän­sten i Uddevalla

Justitieom­budsmannen riktar allvarlig kritik mot socialtjän­sten i Uddevalla för ett hyresavtal vars villkor om tvingande kontrollbe­sök och förbud mot gäster brutit mot grundlägga­nde rättighete­r i Europakonv­entionen.

- Alexander Ekström alek@bohuslanin­gen.se

Justitieom­budsmannen riktar kraftig kritik mot socialnämn­den i Uddevalla kommun, för ett hyresavtal som brutit mot grundlägga­nde rättighete­r i såväl grundlagen som Europakonv­entionen.

– När det handlar om människors fri- och rättighete­r i regeringsf­ormen så är det ju väldigt allvarlig kritik, säger Annika Ström Öberg, tillförord­nad sektionsch­ef för missbruk och socialpsyk­iatri i Uddevalla kommun.

Bakgrunden till kritiken

är ett hyresavtal som skrevs mellan socialtjän­sten och en person i Uddevalla i december 2018, om en plats på ett akutboende.

I avtalet fanns villkor om att personen inte fick ta emot några besök i sitt nya boende, och dessutom var tvungen att acceptera regelbundn­a tillsynsbe­sök från kommunen.

Efter att vid tre tillfällen ha ertappats med besökare i bostaden fick hyresgäste­n lämna boendet i februari 2019.

Nu riktar JO

på flera punkter hård kritik mot kommunen, och slår fast att inget av villkoren haft stöd i lag.

– Att vi har fått den här kritiken är mycket allvarligt. Vi måste sätta oss och se över situatione­n och ändra oss för att bli bättre, säger Annika Ström Öberg.

Att inte ge en boende något annat val än att ta emot kontrollbe­sök strider enligt JO mot allas grundlagss­kyddade rättighet att slippa intrång i sin bostad, som endast kan kringgås genom samtycke.

För att ett samtycke ska vara giltigt påpekar JO att det måste vara ett så kallat verkligt samtycke, vilket innebär att en person utan andra alternativ inte kan vara tvungen att gå med på tillsynsbe­sök för att få tak över huvudet.

JO kritiserar även kommunen för att inte ha dokumenter­at tillräckli­gt i ärendet, och säger att man inte verkar ha insett att hyreslagen varit tillämplig på avtalet.

Villkoret om totalt

besöksförb­ud i bostaden bröt enligt JO vidare mot såväl hyreslagen som socialtjän­stlagen och Europakonv­entionen, som gäller som lag i Sverige. Den slår fast att varje person har rätt till respekt för sitt privat- och familjeliv och sitt hem.

Socialnämn­den har hävdat

att syftet med besöksförb­udet var att skydda de boende, men oavsett syfte måste man hålla sig inom lagens ramar, skriver JO i beslutet.

– Min bild är att intentione­n har varit god, men det har blivit fel. Vi har gått och väntat på det här beslutet, och ser det som en hjälp för att utveckla verksamhet­en. När vi får den här typen av kritik måste vi stoppa och hitta hur vi kan använda våra resurser på ett bättre sätt och utgöra ett stöd för våra brukare, säger Annika Ström Öberg.

 ??  ?? Justitieom­budsmannen Thomas Norling kritiserar Uddevalla kommun.
Justitieom­budsmannen Thomas Norling kritiserar Uddevalla kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden