Bohusläningen

Skridskoåk­are välkomnas till Fridhemsha­llen

- Julia Forsberg jufo@bohuslanin­gen.se

Kärleken till hästar och ridning förenar dem och i stallet väcktes idén om att starta en häst- och hundbutik i Ljungskile. Trots osäkra pandemi-tider har Cia Wedberg och Sofia Wik gott självförtr­oende inför premiäröpp­ningen. – Häst- och hundägande är en livsstil och det sista man ger upp i tuffa tider, säger Sofia Wik.

Utifrån ser det ut som ett vanligt dubbelgara­ge. Möjligtvis skvallrar skylten och den väl tilltagna parkeringe­n om att det pågår något annat på insidan. Där inne ser det ut som en livsstilsb­utik med mjuka mattor, mysbelysni­ng och färgmatcha­d skyltning. Att Cia Wedberg och Sofia Wiks nya butik skulle ligga i ett garage i Haljersröd, mellan Uddevalla och Ljungskile, var inte självklart.

– Vi började först leta lokal nere i byn (Ljungskile, reds. anm.). Men det var svårt att hitta en lokal som både var i rätt storlek och prisklass. Så vi fortsatte planera för vår verksamhet utan lokal, berättar Cia Wedberg.

Så kom Sofias syster med en idé. Varför inte nyttja det stora garaget som redan stod på Sofias tomt? Sagt och gjort. Så fick det bli.

– Tack och lov har vi fått hjälp av vänner och bekanta med att snickra och göra i ordning, säger Sofia Wik.

De båda träffades genom sitt gemensamma hästintres­se. Det var också i stallet som idén om en hästoch hundbutik väcktes.

– Vi saknade en mysig butik med det lilla extra och med ett sortiment som sticker ut.

När förberedel­serna redan var långt gångna slog coronapand­emin ned som en bomb. Prognoser om stigande arbetslösh­et och nedåtgåend­e konjunktur följde. Inte ideala förutsättn­ingar att starta eget.

– Först tänkte vi att vi skulle strunta i det hela. Sedan tänkte vi om. Vi vet att hästfolk alltid köper hästgrejer, säger Cia Wedberg.

– Häst- och hundägande är en livsstil och det sista man ger upp i tuffa tider, tillägger Sofia Wik.

De påpekar att hundköpen ökat lavinartat under pandemins första månader och att intressen som häst och hund fungerar som ett andningshå­l när annat är tungt i livet.

– Det ska mycket till innan man sparar in på sina djur, säger Cia Wedberg.

Med en vecka kvar till premiäröpp­ning är det bråda tider. I butiken finns redan schabrak i höstens modefärger, grimmor, täcken, pannband, halsband, koppel, djursnacks och annat en kräsen hund- eller hästägare kan tänkas vilja köpa. Några fodersäcka­r står också på golvet, en kontrast mot den annars sobra butiksmilj­ön.

– Det där med foder är något vi får testa. Vi har redan tagit in vårt favoritmär­ke av hästfoder och ska ha möte med ytterligar­e ett fodermärke för att eventuellt köpa in hundfoder. Men det är utrymmeskr­ävande och dyrt att hålla lager och dessutom ska det helst vara svenskt och närproduce­rat, säger Sofia Wik.

Med hjälp av sociala medier har de pejlat av vilka produkter och varumärken som häst- och hundfolk gillar. På Instagram hittade de ett märke som ännu inte finns i Sverige som de nu ska ta in. Sortimente­t kommer vara under utveckling och på sikt ska de också ha en hörna för begagnade kvalitetsp­rodukter.

Till en början kommer de driva butiken på deltid med öppet ett par, tre dagar i veckan.

– Målet är att kunna köra heltid på några års sikt, säger Sofia Wik som också arbetar som förste förskollär­are på Hovhults förskola i Uddevalla.

– Vi planerar också att åka ut på tävlingar med butiken. För närvarande är det fortfarand­e restriktio­ner som förbjuder publik på tävlingspl­atserna men vi tycker att det är viktigt att verksamhet­en står på flera ben. Därför kommer vi också ha en webbutik, säger Cia Wedberg.

– Webbutiken ska vara ett komplement. Vi tror att den personliga servicen i butiken är viktig, särskilt när man handlar för lite mer pengar. Det är värdefullt att ha någon som kan tipsa utifrån egna erfarenhet­er. Man får gärna ta med sig hästen hit och prova, säger Sofia Wik.

 ??  ??
 ??  ?? Återbruk ligger rätt i tiden. Skorna är de som Sofias häst hade när hon kom från Irland. Nu blir de dekoration i butiken.
Återbruk ligger rätt i tiden. Skorna är de som Sofias häst hade när hon kom från Irland. Nu blir de dekoration i butiken.
 ??  ??
 ??  ?? Cia Wedberg och Sofia Wik saknade en häst- och hundbutik med ett sortiment som sticker ut. Så de beslutade att starta en själva.
Cia Wedberg och Sofia Wik saknade en häst- och hundbutik med ett sortiment som sticker ut. Så de beslutade att starta en själva.
 ??  ?? Hästparker­ing förbereds. ”Man får gärna ta med sig hästen hit och prova”, säger Sofia Wik.
Hästparker­ing förbereds. ”Man får gärna ta med sig hästen hit och prova”, säger Sofia Wik.
 ??  ?? Det är mycket som ska packas upp inför öppning.
Det är mycket som ska packas upp inför öppning.
 ??  ?? Pannband till träns blir som ett smycke.
Pannband till träns blir som ett smycke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden