Bohusläningen

Starka känslor när besöksförb­udet hävs

- Alexander Ekström alek@bohuslanin­gen.se

”Jag slutade nästan hoppas ett tag”, säger Maj Pettersson, 89, på äldreboend­et Norrtull i Uddevalla. Efter ett långt halvår kan hennes fyra barn, barnbarn och barnbarnsb­arn nu äntligen hälsa på henne igen.

Den första mars i år flyttade 89-åriga Maj Pettersson in på nybyggda äldreboend­et Norrtull i centrala Uddevalla, efter 67 år i villa på landet.

Tio dagar senare infördes besöksförb­ud på alla kommunens vård- och omsorgsboe­nden.

– Jag slutade nästan hoppas ett tag, säger Maj, när dottern Eivor äntligen får hälsa på igen tillsamman­s med Bohuslänin­gen.

– Vi måste vara extra försiktiga eftersom vi hanterar och vårdar riskgruppe­r, sade Uddevallas socialchef Roger Granat efter kommunens beslut om att införa besöksförb­ud på samtliga vård- och omsorgsboe­nden den elfte mars.

Då var det ingen som visste att det skulle dröja nästan sju månader innan anhöriga på nytt skulle kunna besöka sina äldre, utan barriärer emellan.

För 89-åriga Maj Pettersson kom beskedet som en chock, bara dagar efter att hon lämnat villan vid Herrestads­fjället utanför Uddevalla där hon levt i nästan sju decennier, de två sista åren ensam efter att hennes make gick bort 93 år gammal.

– Det har inte varit roligt, men man har fått ta det dag för dag, säger Maj, när även Bohuslänin­gen drar nytta av det hävda besöksförb­udet på fredagseft­ermiddagen.

Det är ansiktsvis­ir och nyspritade händer som gäller för alla besökare, men bara att få sitta vid samma bord som sina anhöriga igen, utan plexiglas eller barriärer, är en stor glädje, säger Maj.

– Jag förstod inte att det skulle bli så illa som det blev, men alltefters­om tiden gick slutade jag nästan hoppas och tänkte att det skulle vara såhär, utan besök. Man hoppades på att det skulle ändras till midsommar och andra tillfällen, men fick hela tiden flytta fram längtan.

Hon har fyra vuxna barn, två döttrar och två söner, och ”nästan 15” barnbarn. Sedan några år även barnbarnsb­arn. Med oss vid besöket på fredagen är ena dottern Eivor Plate,

65, som bor bara ett hundratal meter från äldreboend­et.

– Det har känts jättekonst­igt att bo så nära och inte få gå hit, vissa stunder har jag bara velat springa hit, smyga in och gömma mig på toaletten.

– Men vi har vinkat till varandra

i varje dag i fönstret, och pratat i telefon. Det har varit tungt i perioder och påfrestand­e att inte veta hur länge detta skulle vara, men vi har varit överens om att vi måste orka, fortsätter hon.

Även Eivor är pensionär efter att ha jobbat inom vården i 47 år, och beskriver hur hon kände stor maktlöshet över att inte kunna hälsa på så snart efter att hennes mamma flyttat in.

– Det är en stor process att lämna ett hus efter 67 år, och så plötsligt är man helt hjälplös med att stötta mamma här. Men personalen har varit helt fantastisk verkligen.

Att besöksförb­udet nu hävts innebär inte att att allt är som vanligt, och både Eivor och Maj skrattar gott när de berättar om hur de under första riktiga fikastunde­n på ett halvår glömde bort att de hade visir, och stoppade kakskeden rakt på det genomskinl­iga plastskynk­et.

Folkhälsom­yndigheten­s riktlinjer är också tydliga om att alla besökare fortsatt måste hålla sig till de hygien- och säkerhetsr­utiner som finns, för att undvika att smittan på nytt tar fart bland de äldre.

– Det är med skräckblan­dad förtjusnin­g som vi nu öppnar upp. Som besökare har man ett stort ansvar att inte sprida smitta till de boende. Förhoppnin­gsvis kommer alla följa de rutiner som vi har, sade Marion Vaern, chef för avdelninge­n social omsorg i Uddevalla tidigare i veckan.

Enligt Alexandra Gustafsson, enhetschef på Norrtull, har alla anhöriga visat stor förståelse för att man till exempel uppmanas ringa innan ett besök, för att undvika trängsel och smittorisk.

– Det är många som längtat, men anhöriga har verkligen varit duktiga på att respektera riktlinjer­na, säger hon.

– Vi anhöriga är så rädda om vår äldre, så man vill verkligen inte vara den som kommer in med smitta, säger Eivor Plate, som nu längtar mot nästa steg mot ett liv som innan pandemin.

– Det vore fantastisk­t att få ta hem henne till julafton. Det siktar vi på, säger hon, och mamma Maj nickar leende.

 ??  ??
 ??  ?? ”Det har känts jättekonst­igt att bo så nära och inte få gå hit”, säger Eivor Plate, 65, som för första gången sedan i mars nu fått träffa sin mamma Maj Pettersson, 89, igen.
”Det har känts jättekonst­igt att bo så nära och inte få gå hit”, säger Eivor Plate, 65, som för första gången sedan i mars nu fått träffa sin mamma Maj Pettersson, 89, igen.
 ?? Bild: Isabella Persson ??
Bild: Isabella Persson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden