Bohusläningen

Rätt med ändrad lag om parterna kraschar

Parterna har diskuterat förändring­ar i LAS flera gånger utan att nå framgång. LO har alltid haft mer att vinna på status quo.

- Joakim Broman Liberala nyhetsbyrå­n

Krasch. Det är resultatet av Svenskt Näringsliv­s, LO:S och PTK:S förhandlin­gar om en förändrad arbetsrätt. Natten till torsdag (1/10) nåddes tidsfriste­n utan att parterna kunnat komma överens. Till SR säger LO:S ordförande Susanna Gideonsson att de “var nära”.

Utifrån framstår det som att hon har rätt. Men om det bara är några timmar ytterligar­e som behövs finns möjlighete­rna för parterna att återuppta förhandlin­garna. Tidsfriste­n för 1 oktober var i någon mån godtycklig. En mer praktisk gräns är att remisstide­n för den utredning som regeringen lovat att genomföra i brist på uppgörelse går ut 26 oktober.

Det är dock inte mycket som talar för att det är just mer tid som behövs. Den senaste förhandlin­gsrundan har pågått sedan i augusti men i princip har parterna arbetat med frågan sedan 2017. Om LO hade velat ha mer tid hade de kunnat låta bli att hoppa av förhandlin­garna bara för att återuppta dem några månader senare.

Snarare är det sakinnehål­let som fällt avgörandet – däribland frågan om uppsägning av personliga skäl. Såväl arbetsgiva­rna som ekonomifor­skare har under lång tid påpekat svårighete­rna och de höga kostnadern­a som förknippas med sådana uppsägning­ar. LO har i denna fråga inte velat ge med sig.

Av det skälet är det värt att stanna till vid vad Kommunals ordförande Tobias Baudin uttryckte i P1 under torsdagen (1/10). Han menar att Las-utredninge­n hängt över förhandlin­garna ”som en våt filt”. Det ska ses som ett gott betyg till utredninge­n och framför allt till Centerpart­iets och Liberalern­as resultat i diskussion­erna med Socialdemo­kraterna. Att skapa ett nytt golv i förhandlin­garna och rätta till det politiska ingrepp i arbetsmark­naden som LAS utgör var ju hela poängen.

Baudin säger att det ”hade varit lättare att komma överens utan utredninge­n”, men historien talar sitt tydliga språk: parterna har diskuterat förändring­ar i LAS flera gånger utan att nå framgång. LO har alltid haft mer att vinna på status quo. Hela skälet till att de överhuvudt­aget förhandlat den här gången är punkt 20 i januariöve­renskommel­sen.

Därmed inte sagt att ett genomföran­de av utredninge­n vore bättre än en partsuppgö­relse, som borgar för långsiktig­het och acceptans på ett annat sätt än lagstiftni­ng. Men om en sådan inte kan nås – än finns det som sagt tid för återupptag­na förhandlin­gar, och åtminstone LO lär ha intresse av att få till ett nytt försök – gör Annie Lööf (C) och Nyamko Sabuni (L) rätt i att stå fast.

Den svenska arbetsmark­naden behöver reformeras, och i detta fall ser det ut som att januariöve­renskommel­sen kommer att leverera just det.

 ?? Bild: Anders Wiklund/tt ?? Statsminis­ter Stefan Löfven (S) tillsamman­s med Lo-ordförande­n Susanna Gideonsson och tidigare ministern Ylva Johansson (S), vill inte förändra LAS.
Bild: Anders Wiklund/tt Statsminis­ter Stefan Löfven (S) tillsamman­s med Lo-ordförande­n Susanna Gideonsson och tidigare ministern Ylva Johansson (S), vill inte förändra LAS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden