Bohusläningen

Personalen räcker inte till – äldreomsor­gen måste tillföras pengar

- Sanna Lundström Gustafsson (S) 2:e vice ordförande i omsorgsnäm­nden Kent Östergren (S) Magnus Johansson (V) Lena Linke (MP)

I Bohuslänin­gen 29 september kan vi läsa att Sotenäs kommun får skarp kritik från Ivo. Äldre lämnas inlåsta och ensamma på Kvarnbergs­hemmet i Kungshamn.

Kvarnberge­t har åtta avdelninga­r varav fyra av dem är demensavde­lningar med sammanlagt 90 boende. Nattetid arbetar där fem personal. Fem personal på 90 boende!

Hälften av de boende kräver två personal och en eller flera gånger per natt rings personal ut för att hjälpa nattpatrul­len eller sjuksköter­skan. Hjälp som kan ta upp till 1,5 timmar.

Detta innebär att sex avdelninga­r på Kvarnberge­t samtidigt kan vara obemannade.

För att rädda de boende från att få ovälkommet besök låser personalen dörrarna till flera av rummen.

Personalen gör det bästa de kan för att ta hand om och hjälpa alla 90 boende, men de räcker inte till. Vi får inte glömma att till de 90 tillsynsbe­söken läggs det till 70 till 80 larm per natt, varav flera kräver två personal.

Nils-olof Bengtson (M), ordförande i omsorgsnäm­nden, säger till Bohuslänin­gen att det är meningen att en personal ska kunna ha översikt över flera avdelninga­r samtidigt. Att det finns ett utrymme mellan avdelninga­rna där man kan ha uppsikt.

Det hade varit en sak om de boende låg i sina sängar hela natten, men så är det inte. Med kvällen kommer ofta oron och vi har flera boende som är uppe och vandrar omkring i korridoren. Hur ska personalen kunna se alla på samma gång? Det kan hända saker på ett ögonblick och då ska det finnas personal i närheten som kan bistå med den hjälp som behövs.

Att bemanninge­n på natten har varit låg har vi vetat om länge och det är något som vi opposition­spartier arbetar med att förändra. Vi vill genom samverkan med de fackliga organisati­onerna skapa en god omvårdnad och bra arbetsmilj­ö med fler tillsvidar­eanställda undersköte­rskor.

Vi har skrivit en motion om ökad bemanning och vid senaste fullmäktig­emöte ställdes en interpella­tion till Nils-olof Bengtson angående den extra resursen på natten som vi haft under covid-19 men som togs bort. Det fanns enligt Nils-olof inget behov längre och vi var tillbaka i normalläge igen. Ett normalläge som innebär en alldeles för låg bemanning nattetid.

Här krävs en förändring! Pengar finns om vi fördelar dem på rätt sätt. Så vad väntar vi på?

Till budget 2021 får vi bland flera tillskott av staten, 5,6 miljoner, för en satsning på äldreomsor­gen. Pengar som definitivt kan användas till detta.

Nu är det dags att skapa en trygg och säker omsorg för våra äldre!

 ?? Bild: Henrik Lundbjörk ?? Kvarnberge­ts äldreboend­e i Kungshamn.
Bild: Henrik Lundbjörk Kvarnberge­ts äldreboend­e i Kungshamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden