Bohusläningen

Hämtades med ambulans efter resa med Västtrafik

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-62400

När Ewa Arvidsson rest med färdtjänst har hon varit nära att dö. Tanums kommun har svårt att lösa problemati­ken som ligger till grund för incidenter­na men resenären själv är tydlig. – Det får aldrig hända igen, säger hon.

Ewa Arvidsson har fått köras med ambulans direkt efter sina färdtjänst­resor till jobbet som specialped­agog. Senaste gången SOS tillkallad­es var i januari i år då hon fick ett astmaanfal­l som skulle ta flera månader att återhämta sig ifrån.

Att hon åker färdtjänst till jobbet har att göra med en synnedsätt­ning som gör att hon inte får köra bil. Hennes astma och behovet av färdtjänst har visat sig vara en farlig kombinatio­n. När hon ringer och beställer en bil kommer hon till ett callcenter i Nigeria eller Moldavien där hon upplever att de har liten förståelse för hur allvarlig hennes allergiast­ma är; det räcker med att chauffören har rökt innan hen sätter sig i bilen för att utlösa en allergisk reaktion.

Under våren jobbade

Ewa Arvidsson hemifrån men nu är hon tillbaka i skolmiljön och därmed återigen bunden vid färdtjänst.

– Jag känner mig extremt otrygg i den här situatione­n så det var skönt att kunna jobba hemifrån ett tag, säger hon.

För varje gång hon får ett anfall tar det längre tid att rehabilite­ra sig. Under våren var hon periodvis inskriven på sjukhus i sviterna av incidenten i januari.

– Lungorna får en sådan påverkan att de blir sämre för varje gång, säger Ewa Arvidsson.

Det bolag som sköter Västtrafik­s bokningar av färdtjänst heter Samres och snabbutbil­dar personer i svenska i Nigeria, Estland och Moldavien. Region Dalarna avslutade samarbetet med företaget 2017 med anledning av resenärers kritik gällande språkförbi­stringar. Men Västtrafik förnyade sitt avtal med Samres för ett par år sedan och menar att det inte är där som problemet ligger när det kommer till Ewa Arvidssons färdtjänst.

– Detta hamnar på det egna ansvaret. Vi kan inte garantera doftfria eller allergisan­erade bilar. Så kommer man till en bil med en stark lukt får man säga det, och i ett sånt läge skickar vi en ny bil. Då får man vara beredd på att det tar lite extra tid, säger Åsa Björk, kommunikat­ionsansvar­ig för Västtrafik­s anropsstyr­da trafik.

När Ewa Arvidsson

satte sig i taxin i januari kände hon en stark parfymlukt. För att försäkra sig om att chauffören inte rökt frågade hon honom men fick nej som svar. Hon betvivlar att det var sant eftersom hon tio minuter senare var tvungen att använda sig av sin adrenalins­pruta och mediciner för att överleva.

– Det är svårt med dofter om man är känslig men det vi absolut inte kan lösa är allergisan­erade fordon, säger Åsa Björk.

Eftersom Västtrafik inte kan erbjuda Ewa Arvidsson en säker resa menar Åsa Björk att ansvaret faller på Tanums kommun.

– I avtalet med Västtrafik står att chaufförer­na inte får röka men problemet är att även resenärer, som åkt tidigare i bilen, kan vara rökare. Man kan ju styra hur chaufförer­na gör men inte passagerar­na, säger Tommy Dahlgren, färdtjänst­handläggar­e vid Tanums kommun.

Jag känner mig extremt otrygg i den här situatione­n så det var skönt att kunna jobba hemifrån ett tag

I och med

att Ewa Arvidsson jobbar som pedagog har barn- och utbildning­sförvaltni­ngen försökt hitta en lösning.

– Det är en omöjlighet på många håll och kanter. Men vi har varit i dialog med omsorgsför­valtningen om hur vi ska kunna ordna det. Kanske är det bara i privat bil man kan säkerställ­a att ingen röker, säger Lina Magnusson, skolchef vid Tanums kommun.

En idé som föreslagit­s är att kommunens egna bilar i stället används.

– Vi kan inte veta om någon rökare har suttit i dem heller, men det är det som vi tittat på som möjlig lösning, säger Lina Magnusson.

Efter alla incidenter

med färdtjänst­en är Ewa Arvidsson tydlig om framtiden.

– Det får aldrig hända igen, säger hon.

 ?? Bild: Arvid Brandström ?? I maj 2019 fick Ewa Arvidsson köras direkt till Näl efter resa med färdtjänst. ”Den gången var det nära att jag inte överlevde”, säger hon.
Bild: Arvid Brandström I maj 2019 fick Ewa Arvidsson köras direkt till Näl efter resa med färdtjänst. ”Den gången var det nära att jag inte överlevde”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden