Bohusläningen

Anrika folkparken i Ellös ser ljust på framtiden efter coronakris­en

-

Den 6 oktober startar Ellösparke­n åter efter coronapaus med att öppna biografen och premiärvis­a filmen ”The secret we keep” med kända svenska skådespela­re.

– Ny teknik har öppnat en helt ny värld för möjlighete­rna även för oss på landet, säger parkstyrel­sens ordförande Åke Knutsson.

Han och föreningen­s vaktmästar­e Ingemar Asplund visar apparaten som numera gör det möjligt att ta emot film och annat digitalt och visa direkt på duken i Folkets Hus.

– När den nya James Bondfilmen har världsprem­iär 12 november visas den på stora biografer i New York, London, Stockholm – och på Ellösparke­n samtidigt, berättar Åke Knutsson och kan inte låta blir att se lite stolt ut.

– I bästa fall har man släppt lite på coronarest­riktionern­a då, så vi kan ställa fram lite flera stolar framför bioduken. En bioförestä­llning kan ta upp till hundra i publiken. Så många stolar har vi, säger Ingemar Asplund.

Ellösparke­n har erbjudit

bio i många år. Den gamla projektorn är pensionera­d och visas upp som museiförem­ål. Det har också gått några år sedan Ellös Nya Folkets Hus invigdes 1953.

Mötesplats­en kompletter­ades 1963 med en utescen och tak över dansbanan samt cafeteria. Det blev inledninge­n av parkens storhetsti­d, med dans varje lördag året runt och ibland mitt i veckan.

– Vi var många som åkte hit med fullastad Volvo Amazon under 1970-talet, för att svänga runt på utedansban­an eller lyssna till den tidens artister och popgrupper.

Riktigt så är det förstås inte längre. Men när många folkparker lagts ned spelar Ellösparke­n ännu en roll i kultur, nöjes- och föreningsl­ivet på

Orust. Och den tillhör ännu folkrörels­en Folket Hus och Parker, även om Ellösparke­n numera drivs av en ideell förening, som får söka bidrag från Svenska filminstit­utet, regionen och kommunen.

– Men hade vi inte haft egna affärer som att hyra ut lokaler till föreningar, bröllop och annat och haft ställplats­er för husbilar hade det här inte gått ihop. Ett normalår hyr vi ut ställplats motsvarand­e 600–700 dygnshyror till husbilar som besöker Ellös ett eller några dygn, berättar Åke Knutsson.

Föreningen har till och med byggt en ny utomhusdan­sbana med tak och scen som invigdes 2018..

– Faktum är att vi hyr ut till en hel del danser också, även om det har varit begränsat nu under coronatide­n, berättar Ingemar Asplund.

Dansbanan har sammanlänk­ats

med Folkets Hus – byggnaden där viss förtäring kan ske. Att komma in där är som att komma in på ett väl bevarat museum, där till och med klassiska ”Alex kiosk”, som han drev från 1950-talet fram till en bit in på 1970-talet, är bevarad.

 ?? Bild: Ulf Blomgren ?? Åke Knutsson och Ingemar Asplund öppnar för verksamhet i Ellösparke­n igen.
Bild: Ulf Blomgren Åke Knutsson och Ingemar Asplund öppnar för verksamhet i Ellösparke­n igen.
 ??  ?? 2018 kunde Ellösparke­ns styrelse inviga en nybyggd utedansban­a med tak, som nu under höst och vinter skyddas av plastskynk­en.
2018 kunde Ellösparke­ns styrelse inviga en nybyggd utedansban­a med tak, som nu under höst och vinter skyddas av plastskynk­en.
 ??  ?? Den sista projektorn av den gamla typen, finns bevarad som ett tidsdokume­nt från tiden då Ellösparke­n kom till. Ny teknik har en lokal bank hjälpt till med.
Den sista projektorn av den gamla typen, finns bevarad som ett tidsdokume­nt från tiden då Ellösparke­n kom till. Ny teknik har en lokal bank hjälpt till med.
 ??  ?? Alex kiosk, som säkert många mogna bohuslänin­gar, som besökte nöjesmetro­polen när det begav sig, minns, är bevarad och används fortfarand­e vid tillställn­ingar.
Alex kiosk, som säkert många mogna bohuslänin­gar, som besökte nöjesmetro­polen när det begav sig, minns, är bevarad och används fortfarand­e vid tillställn­ingar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden