Bohusläningen

Azerbajdzj­an: Reträtt före samtal om vapenvila

-

AZERBAJDZJ­AN/ARMENIEN

Armenien säger sig vara redo att förhandla om vapenvila i NagornoKar­abach.

Dra tillbaka era trupper då, svarar Azerbajdzj­an, medan höga smällar och sirener ljuder från den största staden Stepanaker­t.

Armenien vill diskutera en återgång till vapenvila och kan tänka sig att medla genom Organisati­onen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). EU:S ledare sällar sig till Rysslands, USA:S och Frankrikes uppmaning om att lägga ned vapnen så snart som möjligt. Azerbajdzj­an säger nej. – Om Armenien vill se ett slut på denna upptrappni­ng av situatione­n så ligger bollen hos Armenien, säger Hikmet Hajiyev, utrikesråd­givare till den azeriske presidente­n Ilham Aliyev, vid en videopress­konferens enligt AFP.

Armenien måste genast dra sig tillbaka från NagornoKar­abach, fortsätter han.

Många människor uppges ha blivit skadade i ett azeriskt anfall mot Stepanaker­t, som är den största staden i Nagornokar­abach med drygt 50 000 invånare. Efter flera höga smällar ljöd ambulanssi­rener i staden, rapportera­r AFP.

Vid nyår tar

Sverige över ordförande­skapet i OSSE, och får därmed i någon mån konflikten i Nagornokar­abach i knät. Utrikesmin­ister Ann Linde (S), som är i Georgien för möten om konflikter­na i regionen, är måttligt hoppfull om möjlighete­n till diplomatis­ka framgångar.

– Tyvärr är det så att det skett väldigt få framsteg de senaste decenniern­a, kriget tog ju slut 1994. Så jag är inte överdrivet optimistis­k om att vi ska lyckas göra några stora genombrott, det är jag inte. Men vi kommer att jobba för att komma något närmare en fredlig lösning, säger hon.

En order har utfärdats i Guatemala om att frihetsber­öva alla de som har kommit in i landet olaglig.

Hur ser du på risken att det hela utvecklas till en större konflikt mellan Ryssland och Turkiet?

– Det är ju ett av de stora orosmolnen. När det så tydligt blir inblandnin­g från stora makter så riskerar det att eskalera, och då blir det svårare att gå tillbaka till förhandlin­gsbordet. (TT)

Guatemalas president, har beordrat att flera tusen personer, som har tagit sig in i landet för att ta sig vidare mot USA, ska sättas i förvar. Många av migrantern­a uppges komma från Honduras. (TT)

 ?? Foto: Armeniens försvarsde­partement via AP/TT ?? En armenisk soldat avfyrar artillerie­ld vid kontaktlin­jen i Nagorno-karabach.
Foto: Armeniens försvarsde­partement via AP/TT En armenisk soldat avfyrar artillerie­ld vid kontaktlin­jen i Nagorno-karabach.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden