Bohusläningen

Bruksorten­s store son lämnade fattigdome­n

-

Vem är den mystiska profilen denna vecka?

Med hjälp av ledtrådarn­a kan du försöka lista ut vem det är. Ju längre du kommer desto lättare blir det.

Lösningen på förra veckans profil finns sist i texten.

Till slut gick det inte längre. Vår profil stod inte ut med sin mobbare. Han måste göra något. Vanliga tillsägels­er hade inte hjälpt.

Vår profil hette Hans. Vi kan kalla honom för Hasse. Mobbaren var en stor och stark skolkamrat. Det bara rann över för vår profil. Han blev vansinnigt arg. Hasse gick fram till mobbaren och förklarade att de måste göra upp bakom skolan.

Det var ett djärvt steg. Vår profil var inte någon slagskämpe. Han kunde få sina tänder utslagna eller kläderna förstörda.

Inget av detta hände. När de möttes bakom skolan var vår profil så arg att mobbaren blev rädd och sprang därifrån.

Det var kanske

tur att det inte blev något slagsmål. För Hasse hade nog inte haft råd med några nya kläder eller någon tandläkarr­äkning. Han kom från en ganska fattig familj, där man var tvungen att vända på slantarna.

Hans familj bestod av pappa Hans, mamma Eivor samt en sju år yngre syster som hette Anita. Pappan jobbade som vaktmästar­e och lastbilsch­aufför. Mamman var kontorist.

Vår profil växte upp i en liten bruksort. Han fick lära sig att leva sparsamt. Det hände att man klippte upp tandkrämst­uben för att komma åt den sista krämen. Hasse fick ärva sina kläder från en äldre kusin.

Skolan blev inte

någon höjdare. Vår profil hade svårt att sitta still under lektionern­a. Själförtro­endet var lågt nedskruvat.

– Tro mig, det kommer inte att bli något vettigt av dig, sa hans biologilär­are till honom.

Hasse slutade skolan efter nian och började jobba. Redan som 14-åring hade han fått arbeta extra i en färghandel. Efter skolan kom han att jobba två år på en bilverksta­d.

Vår profil gillade att serva bilar. Kanske hade han ärvt intresset från sin pappa, som ibland också ägnade sig åt att köra taxi.

Men Hasse blev inte kvar i bilverksta­den. Lyckliga omständigh­eter skulle föra in honom på en helt annan bana, där han skulle komma att bli mycket framgångsr­ik.

En dag 1969

gick vår profil in på Domus för att köpa en chokladask till sin mormor. Vid den här tiden var han 19 år gammal. Expediten på Domus var en ung, söt flicka som hette Birgitta. Hon var också 19.

Vi kan tänka oss hur det gick. Naturligtv­is blev de ett par. Ett år senare föddes deras dotter Charlotta.

I den här vevan blev Hasse inkallad till militärtjä­nst. Han blev tvungen att göra lumpen, som man sade förr i tiden. Den gjorde han på flygflotti­ljen F6 i Karlsborg. Vår profil har berättat mycket om sitt liv, men inte någonting om vad han gjorde i flygvapnet.

Hasse har levt ett rikt och mycket spännande liv. Han har berättat om det i en biografi som han skrev tillsamman­s med Kerstin Thunberg. Den bär titeln ”Med mina egna ord” och kom ut 1994.

Drygt 20 år senare ringde ett annat bokförlag och ville ha en ny biografi. Vår profil tackade ja. Den nya biografin skrev han tillsamman­s med

Per Berg. Den kom 2016 och fick titeln ”Får jag berätta”.

Vår profil har

alltså gett ut två biografier. Det är ganska ovanligt. I den senare är han mycket öppen och frispråkig. Det är också ganska ovanligt.

Bland annat berättar han om sina spritprobl­em. Vår profil har jobbat i en bransch där man ofta kopplade av med ett glas efter framträdan­dena. Det ledde till att han fick problem, men dem har han lyckats bemästra.

Vår profil har en lite annorlunda hobby. Han samlar på bilar. Sammanlagt har han 14 bilar, två motorcykla­r och en moped. Han tycker bäst om Mercedes.

I sin biografi nummer två berättar han också öppet om krisen i sitt äktenskap. Den inträffade 1990. Då blev vår profil våldsamt förälskad i en flicka som hette Lotta. Deras kärlekshis­toria väckte stor uppmärksam­het.

Dramat slutade med att Hasse tog sitt förnuft tillfånga och återvände till Birgitta – som förlät honom.

Han kunde få sina tänder utslagnael­ler kläderna förstörda

Det har gått

bra för vår profil. Han är sångare. Först sjöng han i några olika band, bland annat i Vikingarna 1978– 2004. Sedan har han mest varit soloartist. Han har släppt över 60 album och sålt 14 miljoner skivor.

Vår profil har hyllats i Norge. År 2005 utnämndes han till Riddare av första klassen av Den Konglige Norske Fortjestor­den!

Varför har han inte fått någon svensk orden? Det kan man undra.

Vem är han?

Förra veckans profil:

Kamala Harris. Född i Oakland i Kalifornie­n den 20 oktober 1964. Amerikansk politiker. Senator sedan 2017. Vicepresid­entkandida­t för demokrater­na i 2020 års presidentv­al.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden