Bohusläningen

Fakta: Anders Dejke

- Henrik Lundbjörk henrik.lundbjork @bohuslanin­gen.se

Fyller: 80 år den 4 oktober.

Bor: Villa på Lyckorna i Ljungskile.

Familj: Hustrun Inger, två barn och fyra barnbarn.

Yrke: Pensionera­d folkhögsko­lelärare.

Utbildning: Filosofie licentiat i fysik.

Så firar jag födelsedag­en: I Båstad med familjen. ”Dottern bor i Lund och sonen i Göteborg, så vi träffas mittemella­n.” Om att fylla 80 år: ”Det är nästan lite löjligt. När jag var ung tänkte jag ’kommer jag få uppleva milleniesk­iftet?’ Nu har det gått 20 år till, och jag är fortfarand­e med om så mycket roligt. Det är härligt att leva och då spelar det ingen roll om man är 14 eller 80.

Intressen: Litteratur, musik, snickeri. ”Tidigare var även segling ett stort intresse men turerna har blivit allt kortare med åren.”

God egenskap: Mångsidig.

Sämre egenskap: ”Jag kan vara lite lat och inte ta vissa saker på tillräckli­gt stort allvar.”

Dold talang: ”Jag är hyfsad på att teckna.”

på deras sätt att prata. Jag ser det som en förmån att bo här, det är porten till äventyret.

Det leder oss osökt in på hans egna äventyr. Anders Dejke har engagerat sig i mycket genom åren, men inget annat har fångat honom som Palestinaf­rågan. Det började egentligen med Vietnamkri­get då hans syn på USA och västvärlde­n i stort förändrade­s radikalt.

– Jag började ifrågasätt­a det som var ”självklart” och att vi i väst alltid skulle bestämma

vad som var rätt och fel.

2006 åkte han

till Västbanken som ekumenisk följeslaga­re, en slags internatio­nell observatör som ska rapportera om vad som händer på platsen. Anders skulle tillsamman­s med ett team från Norge och Schweiz befinna sig på en plats där palestinsk­a bönder hade blivit av med viktig mark som stulits av israeliska bosättare. Uppdraget innehöll många hotfulla situatione­r då Anders fick medla mellan bägge parter. Tack vare sitt lugn och det enkla faktum att han vare sig var israel eller palestinie­r lyckades han i de allra flesta fall.

– Jag bar en särskild väst som gjorde att de inte riktigt visste vilken roll jag hade. Därmed kunde jag resonera med israelerna på ett sätt som en palestinie­r aldrig hade tilllåtits. Visst kunde jag känna mig duktig när jag hade klarat av något, men när jag åkte hem insåg jag att det som var mest betydelsef­ullt var att vi var där och visade att det finns människor i västvärlde­n som bryr sig.

Som om det

inte vore nog har han även tillbringa­t mycket tid i Indien tack vare hustrun Ingers brinnande engagemang för landets invånare. Under drygt 30 år har hon åkt dit varje år bland annat i syfte att utveckla byar och stärka kvinnors rättighete­r. Sedan Anders gick i pension har även han följt med. En månad varje år är de iväg, och vartannat år reser de till Palestina.

Vad har du dragit för lärdomar av det här?

– Jag är inte rädd för människor från andra kulturer, snarare fascinerad. Och orättvisor blir så tydliga när man reser runt. I Indien eller Palestina ses jag som en förmögen person, i Sverige är jag bara en i mängden.

– Men jag vill inte glänsa och påstå att jag är en god människa. Jag har gjort allt det här för att det har varit roligt.

2020 skulle ha

blivit ett händelseri­kt år med resor till både Palestina och Indien samt ett 80-årsfirande. Nu är det bara det senare som blir av, men han hoppas på fler resor framöver.

Annars ägnar han tiden som pensionär åt de fyra barnbarnen, och till att assistera Ingers författars­kap med redigering och layout. Och inte minst Ljungskile filmstudio, där han har varit ordförande de senaste åren.

– Vi har hållit i gång nu i coronatide­r, fast utan fikapausen i mitten som vi har behållit sedan den gamla projektorn­s dagar. Jag har alltid gillat film, det är den perfekta flyktmöjli­gheten, säger Anders Dejke.

 ?? Bild: Henrik Lundbjörk ??
Bild: Henrik Lundbjörk
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden