Bohusläningen

Wålemark om framtiden – efter avgångskra­ven

- Joel Hansson joel.hansson@bohuslanin­gen.se 073-3443753

Sist i serien, flera dåliga prestation­er, oddsen emot sig och en tuff framtid.

Flera Lsk-supportrar tycker att Jörgen Wålemark borde ha avgått för längesen.

Nu svarar Ljungskile­s tränare på kritiken och berättar om den pressade situatione­n, om den stöttande blombukett­en från en snäll gammal dam, stödet från styrelsen och citatet som han ofta återkommer till.

Med tio omgångar kvar ligger Ljungskile sist i superettan. Läget är inte hopplöst, men allvarligt.

Frågan som de flesta Lsk-supportrar ställer sig: Borde föreningen sparka klubbikone­n Jörgen Wålemark som tränare?

Många tycker det, andra inte.

Enligt både Jörgen

Wålemark och LSK:S ordförande, Erland Holmdahl, har de aldrig diskuterat om tränaren ska vara kvar eller inte.

– Nej. Det enda jag har pratat med styrelsen om är hur vi ska skapa bäst förutsättn­ingar för att stanna kvar i superettan. Jag känner att jag har fullt stöd från styrelsen. Jag, truppen och hela klubben ska göra allt vi kan under de två sista månaderna av serien, säger Jörgen Wålemark.

Erland Holmdahl menar att Jörgen Wålemark – trots jumboplats­en i superettan – har styrelsens förtroende att fortsätta att leda laget.

– Vi upplever att både spelare och vi omkring har ett stort förtroende för Jörgen. Vi anser att långsiktig­het och kontinuite­t är viktigt. Och vi har fullt förtroende för honom, säger Erland Holmdahl.

Jörgen Wålemark anser

att han också har spelartrup­pen med sig.

– Ja, och jag pratar med spelarna hela tiden. De behöver stöttning och en tro på det vi gör. Det är en tuff situation för dem också. Det handlar om mycket press, men det gäller att vi tränare i stället får dem att slappna av. Allt för att de ska kunna få ut hela sitt kunnande. Vi har inget att förlora i dagsläget. Vi har den positionen vi har och ska ge allt vi har under den sista tredjedele­n av säsongen.

Är du orolig för att få lämna som Lsk-tränare?

– Jag försöker att styra mina tankar. I stället för att lägga fokus på vad som kan hända, så tänker jag på citatet ”drakar lyfter i motvind”. Det citatet tänker jag ofta på när det inte går som jag vill.

Känner du personlige­n press inför avslutning­en av serien?

– Inte mer i år än i fjol. Det var samma känsla då: pressen att vinna varje match för att vi skulle gå upp i superettan. Då var det bara det som gällde. Jag har likadana tankar i år, men att vi nu ska stanna kvar. Jag vacklar inte utan har en stenhård tro på att vi kommer att klara

kontraktet och att jobbet vi lagt ner under året kommer att betala sig.

Trots den tuffa situatione­n känner Jörgen Wålemark att han får väldigt mycket stöd från klubben, supportrar och gamla spelare.

– Under året har jag fått fysiska brev, mejl och SMS från personer som vill uppmuntra mig. Jag har även fått stöttning från en snäll äldre dam som skickade blommor till mig.

Jörgen Wålemark ber underteckn­ad att vänta i några sekunder. Han vill läsa upp ett SMS som han fick under torsdagen.

Han börjar att läsa: ”Kriga på som satan nu. Ni har gjort ett jättebra jobb i LSK och har en serieseger i ryggen. Dit kommer inte många. Jag kommer och stöttar er på söndag.”

– Att få sådan stöttning ger mig givetvis styrka. Det ger mig kraft att kämpa på och ge allt jag har för LSK.

Samtidigt vill vissa supportrar att du ska avgå. Vad tänker du om det?

– Jag läser inte forum för det första. Vad folk tycker och tänker på nätet, det blir alltid lite hårdare ton där. Men jag är samma tränare i år som i fjol när vi gick upp. Då var jag världens bästa tränare. Samtidigt accepterar jag att folk tycker och tänker som de vill. Jag gör i alla fall allt jag kan för att vi ska klara oss kvar.

Kommer du att vara kvar som tränare om ni åker ner i division 1 igen?

– Man får alltid ta ett år i taget i fotboll. Det är tufft jobb. Om jag har drivkrafte­n och styrelsen tror på mig, då är det givet att jag ska fortsätta. Vi får prata ihop oss efter serien och ta lärdom från säsongen. Nu är det bara fokus på att stanna i superettan. Sedan får vi ta min framtid efter säsongen.

 ?? Bild: Håkan Fredriksso­n ?? ”det ingår i tränarjobb­et att få kritik. det är ingen dans på rosor”, säger Jörgen Wålemark som inför säsongen skrev ett treårskont­rakt med lsk.
Bild: Håkan Fredriksso­n ”det ingår i tränarjobb­et att få kritik. det är ingen dans på rosor”, säger Jörgen Wålemark som inför säsongen skrev ett treårskont­rakt med lsk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden