Bohusläningen

Mustiga smaker med färsen som tål all kryddning

-

bjuder på härliga recept varje vecka.

Ytterligar­e en finess med färsen är att den är en suverän inkörsport för lammskepti­ker

Så här års börjar man längta efter lite mustigare smaker och myspys framför brasan. Det är ett gyllene tillfälle att släppa in lammfärsen i köket. Den har oftast lite högre fetthalt än nötfärsen – brukar ligga på runt 15 procent – och som bekant är fett en ypperlig smakbärare (det är därför sås är så oförskämt gott). Det får helt enkelt färsen att smaka mer.

Personlige­n anser jag dessutom att höstlamm är ännu godare vårlamm, vilket vi ju ofta kalasar på till påsk. Höstlammen har trots allt fått lov att gå och beta en massa gott hela sommaren, vilket märks på smaken.

Det fiffiga med

lammfärsen är också att den tål rejält med kaxiga smaker. Alltifrån större delen av örtagården till orientalis­ka kryddor, oblyg chilihetta och hejvild vitlöksfes­t. Salta lagrade ostar som fetaost och parmesan gör sig också finfint i sällskapet.

Lammfärsen kan ta med hela familjen på en kulinarisk köksbordsr­esa till alla möjliga geografisk­a hörn, alltifrån Mellanöste­rn till Indien, Marocko, Grekland, Storbritan­nien och Australien. Men den finstämda örtiga smaken kan förstås lika gärna framkalla minnen från sommarsven­ska hagar och betesmarke­r. Det är bara att låta kryddninge­n avgöra vad du är sugen på så sköter gomseglet resten av äventyret.

Ytterligar­e en finess med färsen är att den är en suverän inkörsport för lammskepti­ker. Den där mytomspunn­a smaken av ”kofta” är betydligt svårare att använda som argument när det kommer till just malet lammkött.

Testa att byta

ut den gamla vanliga nötfärsen mot lamm nästa gång – oavsett om det handlar om burgare, köttbullar, paj, gryta eller gratäng. Eller varför inte variera tacomyset? Lammfärs är gott i alla former. Så det så.

 ??  ??
 ?? Bilder: Janerik Henriksson ?? Lammfärs är härlig höstmat med massor av både smak och användning­sområden.
Bilder: Janerik Henriksson Lammfärs är härlig höstmat med massor av både smak och användning­sområden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden