Bohusläningen

Parasitsva­mp orsakar global massdöd av grodor

- Maria Backman livsstil@gp.se

Den parasitsva­mp som har orsakat global massdöd av groddjur finns sedan ett tiotal år även i Sverige. Nu visar resultat från en ny studie att svampen finns i varannan undersökt svensk damm. Hittills finns ingen bot. Men det finns flera sätt att enkelt minska smittsprid­ningen.

En skimrande trollsländ­a landar ett ögonblick på bryggan. Vid näckrosdam­mens strand spanar Anna Stenström efter grodor. Som representa­nt för länsstyrel­sen Västra Götalands naturavdel­ningen har hon medverkat i ett nordiskt nätverk där myndighete­r, universite­t och naturvårds­aktörer gått samman för att hejda chytridsju­kan. Nyligen avslutades projektet, sedan man tagit fram åtgärder för för att minska risken för smittsprid­ning.

– Vi har tagit 35 prover på vatten med stinkpadda i Bohuslän, men inte hittat några smittade. Så kom ett tips om att någon satt ut klockgroda i en damm Vårgårda, och där fanns mycket riktigt smitta, berättar Anna Stenström.

Men att åtgärda ett smittat vattendrag är näst intill omöjligt. Svampen sprids inte bara av groddjur, utan också av fåglar och insekter.

– Invasiva växter på land kan man plocka bort. Groddjur i en damm är desto svårare.

Antalet groddjur minskar

globalt. Ett av de största hoten är parasitsva­mpen Batrachoch­ytrium dendrobati­dis (Bd) som orsakar chytridsju­kan vilken under de senaste decenniern­a har utrotat eller kraftigt minskat över 200 grodarter. Svampen är i dag spridd över världen och över 700 arter av grodor, paddor och salamandra­r är drabbade. Sjukdomen beskrivs som orsaken till den största sjukdomsdr­ivna förlusten av biodiversi­tet som noterats genom historien.

I Sverige påträffade­s svampen första gången för tio år sedan, och har sen dess hittats hos de flesta arter runt om i landet. Sjukdomen kan vara dödlig även för svenska groddjur, men vissa arter och population­er är känsligare än andra.

I en ny sammanstäl­lning av befintlig data ingår 2 000 grodor från 100 dammar i Uppland, Stockholm, Skåne och utanför Luleå. I hälften av dem har man hittat parasitsva­mpen. Men det finns stora geografisk­a skillnader.

– Antalet individer med svampen är högre i de sydliga arterna som ofta kräver varma lektempera­turer. Färre individer är drabbade hos de grodor som leker i kalla temperatur­er och som även finns norrut, berättar Simon Kärvemo, forskare på institutio­nen för ekologi vid Sveriges lantbruksu­niversitet (SLU).

En orsak kan vara att de sydliga arterna ofta har en utdragen lekperiod, och därför stannar längre i vattnet än de som leker i kallare temperatur­er.

– De sydliga arterna lever också på den nordliga gränsen av sitt utbredning­sområde, vilket kan göra dem mer känsliga för infektione­r.

I en tidigare

studie har forskare från Uppsala universite­t visat att andelen infekterad­e groddjur varierar mycket både inom och mellan arter, men också att själva dammens karaktär och det omkringlig­gande landskapet påverkar. I studien, som gjordes i Skåne, drabbades vanlig padda och vanlig groda minst. Mest smitta fanns hos grönfläcki­g padda, strandpadd­a och klockgroda.

Man såg också att andelen infekterad­e groddjur ökade om ph i dammen var högt.

Hur stort hot utgör parasitsva­mpen mot groddjur i Sverige?

– Vi vet inte. Vi har hittills inte sett några negativa population­strender. Vi har hittat svampen hos individer, men inte sett att grodorna är direkt sjuka. I labb har vi sett att paddor dör lättare än grodor, och ute i naturen ser vi att smittade paddor har sämre hull. I en studie på gölgrodor har vi också sett att svampen kan påverka deras förmåga att förflytta sig, säger Simon Kärvemo.

Studier har samtidigt

visat att grodlarvst­adiet är känsligt – om de smittas då dör larverna. Därmed kan dödlighet ske utan att det märks, mer än att antalet vuxna groddjur minskar med tiden.

Om groddjuren minskar, vilka blir konsekvens­erna för våtmarker och ekosystem?

– Groddjur äter stora mängder insekter, både som yngel och vuxna. I malariadra­bbade områden kan det få förödande konsekvens­er om groddjuren minskar eller försvinner. Många äter dessutom alger och växter och håller nere växtlighet­en. De är samtidigt basföda för ormar, fåglar och vissa däggdjur. Så en minskning skulle säkerligen rubba ekosysteme­t, men det är svårt att se exakt vilka konsekvens­er det får. Groddjur är även signalarte­r för när något är fel, eftersom de är känsliga för förorening­ar. Och det vore ju mycket tråkigt om vi inte får höra och förundras av dessa fantastisk­a djur i framtiden.

Klimatförä­ndringarna kan innebära större risk för spridninge­n av svampen norrut.

– Eftersom det finns färre grodarter i norr och de har lägre genetisk diversitet kopplat till immunförsv­ar, så kan det leda till högre risk för utdöenden hos dessa population­er.

Parasitsva­mpen uppstod sannolikt när stora mängder afrikansk klogroda, som användes för graviditet­stester, under 1950-talet fördes till Koreahalvö­n. Sannolikt bar grodorna med sig chytridsva­mpar som förökade sig med en koreansk variant. En ny stam uppstod, mot vilken värddjuren saknade motståndsk­raft.

– Parasitsva­mpen är så uppenbart orsakad av mänsklig aktivitet. Och det är människan som sen spridit den vidare, berättar Jacob Höglund, professor i zoologisk bevarandeb­iologi vid Uppsala universite­t.

Han ser sjukdomen ur ett större perspektiv.

– Om vi tillåter ett antal arter av groddjur att dö ut i Sverige, hur ska vi då kunna ha synpunkter på hur andra länder hugger ner sin regnskog? Det går inte att fortsätta på det här sättet. Vi står inför en biodiversi­tetskris som får enorma konsekvens­er för ekosysteme­n.

Mänsklig miljöpåver­kan leder

till utarmande av biologisk mångfald på olika nivåer, som i förlängnin­gen nu leder till det sjätte massutdöen­det. Jorden förlorar i dag förlorar fler arter än vad det hinner bildas nya, säger Jacob Höglund

– Massutdöen­den har skett minst fem gånger tidigare under jordens historia, kopplade till klimatförä­ndringar på grund av stora vulkanutbr­ott eller kollision med större himlakropp­ar. Den stora skillnaden är att dagens pågående massutrotn­ing beror på människan.

Ju mindre och mer fragmenter­ad en art är, desto mindre är dess anpassning­sförmåga. Och när små population­er inte längre kan anpassa sig förlorar de ännu mer genetisk variation.

– Vår forskning syftar till att förstå hur arter hamnar i denna negativa spiral och föreslå åtgärder för att förhindra att så sker och vad man kan göra för att ta dem ur den. Vetenskape­n måste förstå de processer som påverkar små och isolerade population­er av naturliga organismer och hejda det pågående massutdöen­det. Först när vi förstår vad som ligger bakom, kan vi göra något åt det.

Om vi tillåter ett antal arter av groddjur att dö ut i Sverige, hur ska vi då kunna ha synpunkter på hur andra länder hugger ner sin regnskog? Det går inte att fortsätta på det här sättet.

Professor i zoologisk bevarandeb­iologi vid Uppsala universite­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden