Bohusläningen

Nu märks besöknings­näringskri­sen

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Arbetslösh­eten ökar i alla kommuner i Bohuslän. Kommunalrå­det Ingemar Samuelsson (S) säger att arbetslösh­eten har varit relativt stor i Uddevalla, sedan varvets nedläggnin­g. Men coronakris­en och de stängda gränserna gör nu att arbetslösh­eten i Strömstad ökar kraftigt och är nu nästan lika stor som den i Uddevalla.

Om man studerar staplarna i fredagens tidning kan man lägga märke till att arbetslösh­eten även i turistkomm­unerna Sotenäs och Tanum ökar, men från en mycket lägre nivå. Den relativa ökningen är alltså stor. Nu börjar vi se hur hårt krisen slår mot gränshande­ln och besöksnäri­ngen i Bohuslän. Under några veckor gick dessa branscher från att vara en tillväxtmo­tor till ”arbetslösh­etsmotor”.

Krisen kommer att göra att en del företag försvinner, för att aldrig komma tillbaka. Det är tyvärr ett faktum i varje ekonomisk kris. Förmågan till omställnin­g är därför nyckeln till arbete. Man ska komma ihåg att redan före krisen hade Sverige en uppgång i långtidsar­betslöshet­en kombinerat med svårighete­r för företagen att rekrytera kompetent personal.

Som Samuelsson påpekar är utbildning av alla de slag en viktig faktor. I Uddevalla saknar fler än var fjärde utlandsföd­d jobb. Det är uppenbart att denna grupp behöver särskilda insatser, inte minst när det gäller språkkunsk­aper. Men det behövs också en hel del strukturel­la åtgärder när det gäller beskattnin­g av låga inkomster och de ibland negativa marginalef­fekterna att gå från bidrag till arbete.

Kommuner och arbetsförm­edling kan i och för sig göra stora insatser. Men jobben kan bara komma tillbaka till Bohuslän om hjulen börjar snurra igen och det kan inte ske utan gränshande­l och turism – det är ett faktum. Just i dessa branscher finns det många lågkvalifi­cerade jobb som kan besättas av utrikes födda och ungdomar. Ju längre krisen fortgår ökar risken för permanent utslagning – det har inte Sverige råd med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden