Bohusläningen

Plastpåses­katten är ett liberalt fiasko

- Gordon Pettersson

En vanlig plastpåse som du köper i mataffären och är tillverkad av fossil råolja har lägst påverkan på miljö och klimat om den återanvänd­s som soppåse och därefter bränns.

Sedan plastpåses­katten infördes den 1 maj i år har försäljnin­gen av bärkassar i plast minskat dramatiskt. Varken tygkassar eller papperskas­sar är bättre ur ett resursförb­rukningspe­rspektiv: de förstnämnd­a måste användas väldigt många gånger för att kompensera för energiåtgå­ngen vid tillverkni­ngen, de sistnämnda har låg hållbarhet och är känsliga för fukt.

Ur ett miljöpersp­ektiv hade det varit rimligare att beskatta all icke förnybar plast i handeln, oavsett om det rör sig om bärkassar eller alla de förpacknin­gar som affärerna är fyllda av. Plastpåses­katten är ett typexempel på korkad symbolpoli­tik som skadar förtroende­t för miljöarbet­et.

Miljöparti­et har fått bära hundhuvude­t för skatten. Det är dock oförtjänt eftersom det var Liberalern­a som tog initiativ till att få med förslaget i Januariavt­alet. Förslaget fanns dessutom med i L:s budgetmoti­on inför 2019.

Justera lagen nu och beskatta den mest miljöfarli­ga plasten, oavsett om det är kassar eller förpacknin­gar vi talar om. Låt folk bära hem sina varor i miljövänli­ga plastkassa­r som de sedan kan använda till källsorter­ing.

Miljön är för viktig för att man skall strunta i det sunda förnuftet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden