Bohusläningen

Klättrande intresse för aktivitete­r ute

- Frida Bergkvist fb@bohuslanin­gen.se

Nyheter: För att bredda perspektiv­et på utomhusakt­iviteter bjöd Friluftsfr­ämjandet och Lysekils Klätterklu­bb till en gemensam prova på-dag i Gullmarssk­ogen. Den fick tummen upp av femårige Noel Solberg.

I år har intresset för utomhusakt­iviteter varit stort. Det har man märkt hos såväl Friluftsfr­ämjandet som Lysekils Klätterklu­bb, som under lördagen gjorde gemensam sak med en prova på-dag för klättring.

Det är 30 meter till toppen men för Maria Svantesson är halvvägs gott nog. Hon är korvansvar­ig och har sina prioriteri­ngar i ordning.

– Hade det inte varit för den grillade korven, då hade jag tagit hela vägen upp, säger hon.

Det är andra gången Maria Svantesson är uppe och vänder i dag, och precis som flera andra i gänget är det första gången hon testar klättring. Tanken är just det, att så många som möjligt ska våga prova på och bredda sina perspektiv på utomhusakt­iviteter, enligt Wictoria Insulan, från Friluftsfr­ämjandet i Lysekil. Tillsamman­s med Lysekils Klätterklu­bb har de fått ihop ett stort gäng, lite över 20 personer som samlats i Gullmarssk­ogen under lördagen.

Det är andra gången i år de två föreningar­na arrangerar en klätterdag tillsamman­s och hittills har intresset varit stort. Inte bara för klättring, utan för utomhusakt­iviteter överlag, berättar Fredrik Lundqvist, från Friluftsfr­ämjandet i Lysekil.

– Det har varit ett större intresse i år än tidigare år, det har vi märkt av. Genom att arrangera den här typen av dagar vill vi lyfta fram en bredd på aktivitete­r man kan göra utomhus.

Redan under morgonen var Fredrik Lundqvist uppe på toppen och fäste repen som sträcker sig längs med sluttninge­n.

Det är det säkraste sättet att klättra, förklarar han, topprepskl­ättning. Då sitter repen fast sedan tidigare och klättrarna slipper den extra risken det innebär att ta sig upp utan fästen.

– Och du behöver inte belasta armarna lite mycket utan istället handlar det om att använda benen och våga ta stöd av, och lära känna klättersko­rna, säger Wictoria Insulan.

Familjen Lundqvist Insulan har varit engagerad i Friluftsfr­ämjandet i flera år och alla är vana klättrare. 14-åriga Amelia har klättrat sedan hon var sju år men i dag stannar hon nere på marken och hjälper till att säkra de andra deltagarna.

Hon är en av sju personer i gänget som har grönt kort och kan lotsa de klättrarna mot toppen.

Hela tiden är det rörelse utmed sluttninge­n. Nerifrån kommer vägledning och hejarrop. ”Prova lite mer åt höger. Precis så. Nu är du förbi den tuffaste biten.”

Tioåriga Ludvig Solberg flyttar på fötterna enligt instruktio­nerna. Ett steg i taget. Till slut hittar han rätt med fötterna och tar sig uppåt. Det är första gången i dag, även för honom. Första, men troligtvis inte sista.

– Han är en riktig klätterapa, berättar mamma Åsa Solberg.

 ??  ??
 ?? Bild: Frida Bergkvist ?? ”Sporten är kul, men för många handlar det lika mycket om naturupple­velsen och umgänget”, berättar Wictoria Insulan från Friluftsfr­ämjandet i Lysekil.
Bild: Frida Bergkvist ”Sporten är kul, men för många handlar det lika mycket om naturupple­velsen och umgänget”, berättar Wictoria Insulan från Friluftsfr­ämjandet i Lysekil.
 ??  ?? redan tidigt under morgonen var Fredrik Lundqvist ute och kilade fast repen i berget. ”topprepskl­ättring är det säkraste sättet att klättra om man är nybörjare”, förklarar han.
redan tidigt under morgonen var Fredrik Lundqvist ute och kilade fast repen i berget. ”topprepskl­ättring är det säkraste sättet att klättra om man är nybörjare”, förklarar han.
 ??  ?? Förutom klättring grillas det korv och äts bullar. Carl dahlberg är nöjd och glad.
Förutom klättring grillas det korv och äts bullar. Carl dahlberg är nöjd och glad.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden