Bohusläningen

Christenss­on om nya rollen i riksdagen

- Niclas Jonasson niclas. jonasson@bohuslanin­gen.se

Förra mandatperi­oden var Fredrik Christenss­on (C) en riksdagsle­damot i opposition. Nu förhandlar han med regeringen om utbildning­s- och forsknings­frågor och kan direkt påverka politiken. En ny roll för politikern som kom in i riksdagen som 23-åring.

Lysekilsbo­n Fredrik Christenss­on (C) möter upp Bohuslänin­gen i riksdagens underjordi­ska gångar. De smala gångarna mellan de olika partiernas korridorer byggs om och det är lätt att gå vilse.

En hissresa senare landar vi i hans arbetsrum. Han tar av sig den mörkblå kavajen och erbjuder en kopp kaffe.

Snart återvänder han med en vit kopp med Centerpart­iets logotyp tryckt på.

Drygt två år har gått sedan valnatten. Först tre månader senare fanns ett regeringsu­nderlag. Stefan Löfven fick sitta kvar som statsminis­ter med stöd av Liberalern­a och Centerpart­iet.

– Mandatperi­oden har varit den mest intensiva hittills. Det har varit två val, riksdagsva­let och Eu-valet, och sedan var det regeringsf­örhandling­ar som pågick alldeles för länge, sammanfatt­ar Fredrik Christenss­on de två första åren.

– För egen del har det sedan varit förhandlin­gar med regeringen och så har jag varit ansvarig för att utveckla vår egen politik på området, fortsätter han.

Med ”området” menar

han utbildning­s- och forsknings­politiken, som han blivit partiets talesperso­n för. Under coronapand­emin har just utbildning­spolitiken hamnat i fokus. I mars uppmanade regeringen landets gymnasiesk­olor att gå över till distansutb­ildning. Ett beslut som både slog väl och mindre väl ut, menar Christenss­on.

– Det pratas om en vårdskuld som byggs upp, där människor väntar på att få operatione­r de inte fått under pandemin. Men det finns också en utbildning­sskuld. Barn och ungdomar fick inte den undervisni­ng de normalt hade fått på grund av pandemin. Det var lärare som var borta och de fick undervisni­ng på distans. Det fungerade för en del, men inte för alla, säger han.

” Mandatperi­oden har varit den mest intensiva hittills

Fredrik Christenss­on (C) riksdagsle­damot

Just farhågan att distansund­ervisninge­n inte skulle fungera lika bra för alla var ju något som diskuterad­es tidigt. Kunde ni ha gjort något annorlunda?

– Det tror jag säkerligen.

Jag är otroligt ödmjuk inför allt det som gjordes under coronapand­emin och det är alltid lättare med perspektiv. Det var ett antal elever som det blev bättre för, och där närvaron ökade, och för ett antal elever blev det sämre. Fokus framåt nu är att vi fångar upp de som det gick sämre för.

Kan distansund­ervisning vara något som används mer i framtiden än det gjorde innan pandemin?

– Jag är i grunden teknikopti­mist och jag tror att tekniken kommer göra undervisni­ngen bättre för både elever och lärare, om det är rätt använt. Min förhoppnin­g är att det görs mycket utvärderin­gar. Vilka elever hjälpte det och i vilka utbildning­smoment? säger Fredrik Christenss­on.

Christenss­on har ännu inte nått 30-strecket. Han kom in i riksdagen som 23-åring och framtiden kan tyckas vara utstakad i rikspoliti­ken. Själv vill han dock inte svara på frågan om han kommer sitta kvar i Stockholm även över nästa mandatperi­od.

– Det är inte givet att jag sitter kvar. Jag kom in som väldigt ung och har hållit på med politik som riksdagsle­damot i sex år. Jag har 40 år kvar i arbetslive­t och det finns många andra spännande saker att göra också. När nominering­sprocessen drar igång nästa år får jag landa i hur jag ser på det.

Ser du dig själv som en framtida partiledar­e?

– Nej, det gör jag inte. Rollen som partiledar­e är väldigt krävande, och det är krävande nog att vara riksdagsle­damot med de pendlingar och uppoffring­ar som man får göra.

 ??  ?? Fredrik Christenss­on är Centerpart­iets utbildning­spolitiska talesperso­n och riksdagsle­damot från Lysekil. Bohuslänin­gen var på plats och träffade Christenss­on på hans arbetsplat­s i riksdagen.
Fredrik Christenss­on är Centerpart­iets utbildning­spolitiska talesperso­n och riksdagsle­damot från Lysekil. Bohuslänin­gen var på plats och träffade Christenss­on på hans arbetsplat­s i riksdagen.
 ?? Bild: Isabella Persson ??
Bild: Isabella Persson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden