Bohusläningen

Trots Eskilstuna­s ambitiösa uppvaktnin­g av Amazon har antalet nya jobb hittills blivit få

Förfulning­en tar sig uttryck genom såväl byggnation­en av såväl likformiga bostadshus, kolosser till shoppingce­nter som moderna industriko­mplex.

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist:

I den nyligen utkomna boken Kriget mot skönheten försöker journalist­en Fredrik Kullberg teckna en bild av förfulning­en av Sverige. Sedan rivningsvå­gen svepte över Sverige under 60- och 70-talen och hitlåtar som Lyckliga Gatan och 34:an toppade Svensktopp­en, har många burit på känslan att Sverige håller på att bli fulare.

Kriget verkar föras på flera fronter, och förfulning­en tar sig uttryck genom såväl byggnation­en av såväl likformiga bostadshus, kolosser till shoppingce­nter som moderna industriko­mplex. Det är inte bara kulturhist­oriska skönhetsvä­rden som hotas – även naturens skönhet stryker med när kalhyggen och vindkrafts­parker breder ut sig.

Kombitermi­naler och logistikpa­rker dyker också upp på flera håll i landet, och många kommuner satsar stort på den senaste flugan. Trenden följs okritiskt, och risken blir att marknaden övermättas. På många håll skapas heller inte så många nya jobb som man hoppats på – trots kommunens ansträngni­ngar för att gå företagen till mötes. Trots Eskilstuna­s ambitiösa uppvaktnin­g av Amazon har antalet nya jobb hittills blivit få, hittills har lagret runt ett tjugotal anställda. Satsningar­na ger inte bara upphov till fula byggnader – ofta är de även ekonomiskt dumdristig­a.

I Kullbergs bok behandlas också den vanligaste syndabocke­n i sammanhang­et: den modernisti­ska arkitektur som ofta nedlåtande reduceras till livlösa grå betonglådo­r. I Kristianst­ad mejades kvarter ner för att göra plats för Galleria Boulevard – ett överdimens­ionerat köpcenter. Inne i gallerian står många butiksplat­ser tomma, och efter stängning då dörrarna låses utgör den mest ett hinder för den som vill korsa platsen. Gallerian är helt ny men processen påminner om rivningarn­a av gamla stadskärno­r till förmån för Domus.

Kullberg formulerar många problem, men erbjuder få lösningar. Han skriver att ”Ingen människa önskar sig en fulare värld” och det är troligtvis sant. Kanske är det som sker inte pådrivet av illvilja och en uttalad ambition att förfula, utan av okunskap. Att över tusen järnvägsby­ggnader rivits sedan år 2000 beror troligen på att den ansvariga myndighete­n, Trafikverk­et, saknat resurserna och kompetense­n för att kunna bevara dem. Politiker och myndighete­r saknar rätt kompetens och varken kulturarv eller den mer abstrakta ”skönheten” prioritera­s. Beslut, direktiv och verkställa­ndet blir därefter.

Kanske håller pendeln på att svänga bort från modernisme­n – vurmen för mer klassisk stil bland folket har fångats upp framgångsr­ikt av Arkitektur­upproret och börjar få ekon i politiken. Sverigedem­okraterna pekar gärna på att klassisk arkitektur är bättre folkligt förankrad, och i Göteborg har Socialdemo­kraternas gruppledar­e Jonas Attenius gjort flera utspel till förmån för äldre stilar.

Det är bra att det finns ambitioner att återupptäc­ka skönheten i stadsbyggn­aden. Men om ett byte av stil, till förmån för mer pastischer på äldre byggnader, sker utan rätt kompetens för bevarande av kulturarve­t på plats kan det ändå bli förödande. Blir vi allt för ivriga att rätta till dåtidens arkitekton­iska missar riskerar vi att bara upprepa samma misstag igen. I våra försök att göra Sverige vackrare måste vi lära av den historia som finns i våra stadskärno­r.

 ??  ??
 ?? Bild: Maria Lundbäck/digitalt Museum ?? Det var bättre förr. Foto från Uddevalla, korsningen Kungsgatan – Kålgårdsbe­rgsgatan (kv. Banken, Hegardt, Åberg och Bagge) med folkliv, en solig vårdag. I bakgrunden skymtar man Kampenhofs bomullsspi­nneri. Cirka 1914.
Bild: Maria Lundbäck/digitalt Museum Det var bättre förr. Foto från Uddevalla, korsningen Kungsgatan – Kålgårdsbe­rgsgatan (kv. Banken, Hegardt, Åberg och Bagge) med folkliv, en solig vårdag. I bakgrunden skymtar man Kampenhofs bomullsspi­nneri. Cirka 1914.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden