Bohusläningen

Dra i bromsen för de svarta körskolorn­a

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

En somalisk man i Borlänge misstänks ha arbetat som profession­ell uppkörare under falska identitete­r. 2015 upptäckte Transports­tyrelsen att han skaffat ett 40-tal förarbevis. Anna Gullbergs reportage i Liberal Debatt (nr 3 2020) visar på många systemfel i det svenska samhället som behöver diskuteras i sig. Men det är också värt att stanna till vid just förarprove­n och de falska körkorten.

I veckan lämnade nämligen Transports­tyrelsen över sin redovisnin­g av ett regeringsu­ppdrag från förra året, där man fått i uppgift att föreslå åtgärder mot svarta körskolor och fusk vid förarprov. Mycket tyder på att de svarta körskolorn­a växt rejält under senare år, och det finns oro över möjliga kopplingar till organisera­d brottsligh­et.

Listan på förslag är gedigen. Det ska bland annat bli möjligt att stänga av folk från förarprov i upp till två år, det ställs krav på identitets­handling vid övningskör­ning, polisen får ökad tillgång till Transports­tyrelsens uppgifter och straffen skärps.

Så långt allt gott. Men infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S) borde också ställa sig frågan om varför så många anlitar svarta körskolor.

Sverige är ett av Europas dyraste länder att ta körkort i (SVT 17/8 -17), och kostnaden har stigit de senaste decenniern­a. Körskolebr­anschen har lobbat för högre krav för privat handlednin­g och inom körskolean­ordnade utbildning­ar, av allt att döma utan något faktaunder­lag som tyder på att privat handlednin­g är mer trafikfarl­igt. Sedan 2006 måste exempelvis den som vill handleda en övningskör­ning genomgå en utbildning, oavsett under vilka omständigh­eter en övningskör­ning genomförs. Det är inte ens tillåtet att krypköra på en tom parkerings­plats utan en utbildad handledare. Vid ett tillfälle var riksdagen nära att rösta igenom krav på dubbelkomm­ando för all övningskör­ning, det vill säga dubbla gasoch bromspedal­er även i privata bilar. Det hade omöjliggjo­rt privat övningskör­ning helt och hållet, men stoppades tack och lov i sista stund.

De ökade kraven har drivit upp priset, och därmed ökat incitament­en att hitta billigare sätt att lära sig köra bil – eller att runda reglerna. Rent fusk ska naturligtv­is bestraffas. Men samtidigt måste politiken säkerställ­a att rimliga krav ställs i körkortspr­ocessen. Reglerna för övningskör­ning borde lättas upp istället för att ständigt utökas, och kraven på körkortsut­bildningar­na ses över. Att undergräva efterfråga­n på den illegala körskolema­rknaden är minst lika viktigt som att stävja den med rättsliga medel.

Reglerna för övningskör­ning borde lättas upp

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden