Bohusläningen

Vem ska ta ansvar för hamnarna?

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Scandic Pelagic i Ellös hotar att flytta verksamhet­en från Orust om inte kommunen står för kostnaden för investerin­gar i vattenreni­ng på mellan 25 – 50 miljoner kronor. Behoven hos den stora sillfabrik­en är stora i jämförelse med de dimensione­r som krävs för att serva de vanliga hushållen. Kommunstyr­elsens ordförande Catharina Bråkenhiel­m (S) är kallsinnig till de extra utgifterna.

– Vi kan givetvis inte använda skattemede­l till att stötta berednings­industrin, säger hon.

Dessutom önskar Scandic Pelagic också en större kaj för att kunna ta emot större fartyg. Investerin­gen beräknas kosta mellan åtta och tio miljoner kronor.

Problemet är svårlöst. Orust är en liten kommun. Scandic Pelagics sillberedn­ingsindust­ri är en jättestor verksamhet i den lilla orten Ellös. Den samhällsin­frastruktu­r som krävs är omfattande.

Samarbetso­rganisatio­nen Fiskekommu­nerna och riksdagsle­damoten Johan Hultberg (M) har uppmärksam­mat problemet. Hultberg har frågat jordbruksm­inister Jennie Nilsson (S) om staten kan ta ett ökat nationellt ansvarstag­ande för till exempel landningsh­amnar och undrar om hon anser att hamnarna egentligen borde vara ett statligt intresse.

Många kommuner l ängs västkusten har eftersatta landningsh­amnar med dåligt med djup vid kaj. De största trålarna kan inte gå in ens till Göteborg. Frågan om staten borde koordinera och bestämma mer över hamnarna är befogad. Men var går gränsen för allmännytt­iga investerin­gar (som en väg) och investerin­gar som enbart är till för en enskild verksamhet? Den frågan är lika giltig för staten som för Orust kommun.

Man ska inte förvänta sig att jordbruksm­inistern kan rädda kvar några jobb i Ellös. Med tanke på omständigh­eterna ser det mörkt ut. I takt med att båtarna blir allt större är det naturligt att det kommer att finnas allt färre landningsh­amnar i fortsättni­ngen. Men var ska de vara och vem ska ta ansvar? Ministerns svar kommer att vara intressant – finns det en strategi för fiskeindus­trin?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden