Bohusläningen

Är denne man verkligen värd Nobels fredspris?

Magnus Jacobsson (KD) har nominerat president Donald Trump till Alfred Nobels fredspris. Detta har Jacobson full rätt att göra, men det blir i det närmaste melankolis­kt när Trumps eget land aldrig varit så nära inbördeskr­ig sedan inbördeskr­iget i slutet a

- P-A Hultman

Under två dygn ville Trump inte svara på frågan – som ställdes två gånger dessutom – om han kommer acceptera valresulta­tet i sitt eget land. Vita huset gjorde ett försök att dämpa hans uttalande, men på Twitter var presidente­n snart i gång igen och lovade ingenting om att acceptera en valförlust. Jag har tyckt att Jacobsson varit en sansad och klok politiker. Där det oftast finns tänkvärda åsikter, även åsikter som går emot hans parti har han uttalat sig i. Och detta ska han givetvis ha all heder av. Det finns tyvärr inte så många riksdagspo­litiker av den sorten i dag. Men denna nominering av en krigshetsa­re och fullkomlig­t likgiltig vad gäller respekten mot andra människor, då undrar man vad har Trump för kvalitéer?

Fredsprise­t ska gå till ”… en del till den person som ska ha gjort det mesta eller bästa arbetet för broderskap mellan nationer, avskaffand­e eller minskning av stående arméer och för att hålla och främja fredskongr­esser”. Detta anger Alfred Nobel i sitt testamente. Att som Trump kalla ledare runt om i världen för en masa öknamn bara för att man inte delar hans värderinga­r har mig veterligen aldrig i historien tidigare skett.

Kan det vara

bra mellan ”broderskap mellan nationer?” Självklart inte. Att som Trump öka på den militära kapprustni­ngen med svindlande 6 000 miljarder, kan det vara bra för ”avskaffand­e

eller minskning av stående arméer”? Självklart inte. Han satsar stort på att moderniser­a både konvention­ella vapen och kärnvapnen. Han hoppade av Inf-avtalet 2019, han skrotar ingångna nedrustnin­gsavtal. Han har intagit en mycket starkt nationalis­tisk och isolationi­stisk ton. Han markerar avstånd mot allierade i Nato och EU och alla andra för att de inte tycker som han, och har rivit upp eller krävt omförhandl­ing av internatio­nella avtal rörande frihandel och miljö. Han hotar Nato och andra allierade med att ”gör ni inte som jag säger drar vi tillbaka våra trupper”. Han har hoppat av klimatavta­l, han har tagit ifrån ursprungsb­efolkninge­n deras konstituti­onella rättighete­r och gynnat oljeindust­rin. Kvinnors rätt till sin egen kropp är ett annat exempel.

Sedan vad gäller det avtal som slöts mellan bland annat Serbien och Kosovo är det inget fredsavtal, utan ett handelsavt­al. Och mig veterligen har aldrig någon fått Alfred Nobels fredspris för ett handelsavt­al. Att vägen till fred är lång finns inget tvivel om då Serbien inte ens erkänner Kosovo som egen stat. Sedan var det Kosovos parlament som 2018 röstade för att bilda en förhandlin­gsgrupp som ska försöka lösa landets konflikter med Serbien, inte USA. Vi som känner till kriget på Balkan på 1990-talet vet vilka motsättnin­gar som fanns och fortfarand­e finns.

Till sist.

När Trump uttalar ”Amerika först” visar han att amerikansk­a intressen alltid går först. Detta oavsett om det gäller handel, diplomati eller säkerhetsp­olitik. Han har med detta brutit en linje som har gällt sedan andra världskrig­ets slut i USA. Det rimmar mycket illa med ”broderskap mellan nationer”. Det enda Trump är intressera­d av är handelsavt­al som gynnar honom privat och USA. Allt annat struntar Donald Trump totalt i. Är denna människa värt ett fredspris?

 ?? Bild: Julio Cortez/ap/tt ?? Donald Trump under den uppmärksam­made debatten med Joe Biden i veckan.
Bild: Julio Cortez/ap/tt Donald Trump under den uppmärksam­made debatten med Joe Biden i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden