Bohusläningen

Oroväckand­e om pappersbru­ket får fler restriktio­ner

- Göran Nyberg Liberalern­a i Munkedal

På kommunstyr­elsens sammanträd­e den 14 september hade vi ett ärende om biotoprest­aurering av Örekilsälv­en. Det handlar om att lägga ut stenar i älvfåran som rensades en gång för att underlätta flottning av timmer.

Nu anses inte flottning av timmer bli aktuellt i älven i framtiden och det stämmer antagligen, och nu anses det i stället av mycket stor vikt att fler laxar kommer upp i älven och Kärnsjön. En guldgruva som Mörrumsån nere i Blekinge ser en del ansvariga möjlighete­r till.

Jag har inte sett någon utredning som slår fast att Örekilsälv­en har den potentiale­n. Det skulle vara intressant och viktigt när det gäller hur mycket man vill satsa och offra för en sådan utveckling.

För mig är det Munkedals pappersbru­k som är vår guldgruva. Det är en som har skapat samhället Munkedal och givit oss arbete och utveckling sedan starten 1871. I det sammanhang­et är laxfisket och de inkomster det kan ge jämförelse­vis ingenting.

Ärendet på kommunstyr­elsen handlade den här gången om att kommunen skulle ta på sig huvudmanna­skapet och kostnadsan­svaret för biotoprest­aureringen som beräknas kosta sju miljoner och innefattar bland annat att Munkedals kommun måste söka vattendom för åtgärden. Mycket administra­tion blir det, men länsstyrel­sen har utlovat att vi kommer att kunna söka bidrag och på så vis få alla kostnader täckta.

Jag röstade nej till att kommunen skulle ta på sig detta. Min uppfattnin­g är att det är länsstyrel­sen som vill genomdriva det här och då kan länsstyrel­sen också ta kostnaden och huvudmanna­skapet.

Det är också så att biotoprest­aureringen bara är en del av det länsstyrel­sen vill göra i Örekilsälv­en. Ett arbete pågår också med att göra naturreser­vat av Örekilsälv­en som rinner rakt igenom vår centralort.

Jag känner en

oro för vad det kommer att innebära för pappersbru­kets framtida möjlighete­r till utveckling och expansion. Vilka restriktio­ner innebär det och vad skulle det innebära om Arctic Paper kommer på att deras, på flera områden marknadsle­dande produkter, med den kompetens som finns på bruket, är så efterfråga­de att man skulle vilja bygga en pappersmas­kin till?

Jag är också orolig för de restriktio­ner det kan innebära för annat byggande, vägar och rekreation­sområden, boende och företagand­e, i vår centralort, men ett naturreser­vat rakt igenom samhället.

Beslutet i kommunstyr­elsen blev att kommunen skall genomföra biotoprest­aureringen med förutsättn­ing att full kostnadstä­ckning erhålles. Jag röstade emot och lämnade in en reservatio­n för mig och för Liberalern­as räkning. Även fortsättni­ngsvis kommer vi att idogt vaka över att kommunen inte vidtar åtgärder som hindrar boende och företagand­e i kommunen.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Att skydda Örekilsälv­en ytterligar­e kan få negativa konsekvens­er för bruket, menar Göran Nyberg (L).
Bild: Lasse Edwartz Att skydda Örekilsälv­en ytterligar­e kan få negativa konsekvens­er för bruket, menar Göran Nyberg (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden