Bohusläningen

Jag utnyttjar inte min position för att driva igenom politiska beslut

- Elving Andersson (C) gruppledar­e och ordförande i kommunfull­mäktige

Roger Johansson (L) och Torsten Torstensso­n (C), 2 oktober

Den omdiskuter­ade affären angående kommunägda Uddevalla Omnibus AB:S förvärv av Lysekils Buss tas upp i en insändare av Roger Johansson och Torsten Torstensso­n. I förbifarte­n passar man också på att på ett oseriöst sätt anklaga mig för att genom trixande i min roll som kommunfull­mäktiges ordförande sett till att affären gått igenom. Nu är ju seriositet inte alltid en framträdan­de egenskap hos herrarna, men eftersom påhoppet i Trumpsk stil är grovt och felaktigt tarvar det ett bemötande.

Johansson och

Torstensso­n skriver att ”kommunfull­mäktiges ordförande Elving Andersson (C), genom trixande, lyckades få igenom ett beslut i ett reducerat kommunfull­mäktige….”

Bakgrunden är att då pandemin rasade som värst i våras gjordes, på mitt initiativ en överenskom­melse mellan de politiska i kommunfull­mäktige om att arbeta med ett så kallat reducerat kommunfull­mäktige (halva antalet ledamöter) för att minska risken för smittsprid­ning. Överenskom­melsen byggde också på att inga ”maktförskj­utningar” skulle ske med anledning av det halverade antalet ledamöter.

Johansson och

Torstensso­n ansåg att jag genom att utnyttja min position som kommunfull­mäktiges ordförande skulle drivit igenom ett stopp av affären vid fullmäktig­es sammanträd­e den 10 juni. Det hade i så fall inneburit ett brott med den överenskom­melse som vi gjort mellan partierna och det skulle också varit i strid mot en majoritets­uppfattnin­g, om kommunfull­mäktige haft en ordinarie sammansätt­ning med fullt antal ledamöter. Därmed hade vi också manipulera­t medborgarn­as vilja som den kommit till uttryck i valet 2018 då man utsåg sina företrädar­e i kommunfull­mäktige.

Min respekt för

att ingångna överenskom­melser ska följas och att demokratin­s spelregler om att deras i val utsedda företrädar­e ska bestämma gjorde att jag vid sammanträd­et den 10 juni tog upp frågan om att lyfta ut ärenden från dagordning­en och ta upp den igen vid kommunfull­mäktiges extra sammanträd­e tre veckor senare den 1 juli som skulle vara ”vanligt” sammanträd­e med fullt antal ledamöter. Jag ställde detta förslag under propositio­n och fullmäktig­e beslöt at göra så (endast Sverigedem­okraterna reserverad­e sig mot beslutet).

Att jag inte utnyttjade den situation som pandemin förorsakat och drev igenom ett beslut som det inte funnits majoritet för under normala omständigh­eter är det som Johansson och Torstensso­n kallar för trixande. Enligt min mening kan man inte alltid tillämpa talesättet om att ändamålet helgar medlen – vilket Johansson och Torstensso­n tydligen anser.

När det gäller sakfrågan så finns anledning att notera att vid sammanträd­et i kommunfull­mäktige den 13 maj då frågan första gången behandlade­s i kommunfull­mäktige och återremitt­erades så yrkade bland andra just Torsten Torstensso­n för att köpet skulle tillstyrka­s om inte yrkandet om återremiss gick igenom. Vid sammanträd­et den första juli röstade för övrigt jag och övriga C-ledamöter för att säga nej till affären.

Huruvida affären och

verksamhet­en som nu bedrivs är i överensstä­mmelse med kommunalla­gen eller ej prövas nu av rättsliga instanser. Att Uddevalla Omnibus för närvarande bedriver verksamhet i bland annat Småland är dock helt klart i strid med bolagsordn­ing och ägardirekt­iv som kommunfull­mäktige fastställt. Detta har jag redan för ett par veckor sedan påtalat för den kommunala revisionen och bett dem titta på.

 ?? Bild: Edvin Bergström ?? ”Ett grovt påhopp”, kallar kommunfull­mäktiges ordförande Elving Andersson (C) insändaren från Roger Johansson (L) och Torsten Torstensso­n (C).
Bild: Edvin Bergström ”Ett grovt påhopp”, kallar kommunfull­mäktiges ordförande Elving Andersson (C) insändaren från Roger Johansson (L) och Torsten Torstensso­n (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden