Bohusläningen

Åklagaren gör sitt slutanföra­nde i Wilma-målet

Under måndagen fortsätter domstolsfö­rhandlinge­n mot Wilma Anderssons mördare. Turen har kommit till åklagaren, att genom sitt slutanföra­nde knyta ihop säcken och förklara varför 23-åringen ska dömas på nytt.

- Andreas Engblom ae@bohuslanin­gen.se

”Det finns inga skäl till att ändra tingsrätte­ns dom i något avseende”, framförde åklagarna Jim Westerberg och Shahrzad Rahimi i början av september, som ett svar på att den morddömde 23-åringen överklagad­e tingsrätte­ns dom. Och inför att målet togs upp på nytt i den högre instansen åberopade åklagarduo­n en omfattande bevisning: 53 bevispunkt­er samt 23 vittnesför­hör som spelats in på video under tingsrätts­förhandlin­gen. Förhandlin­garna i hovrätten inleddes den 16 september. Wilma Anderssons tidigare pojkvän fördes in i i tingssalen iförd handfängse­l fästa med ett läderbälte runt midjan. 23-åringen har hela tiden nekat till att ha bragt Wilma Andersson om livet och skändat kroppen efteråt. Det finns inte heller någon direkt bevisning som knyter honom till mordet, och hur den 17-åriga flickan dödades har inte heller kunnat fastställa­s.

I stället är

målet uppbyggt av en kedja indicier som tydligt pekar mot 23-åringen och samtidigt utesluter andra möjlighete­r. Det var den bedömning tingsrätte­n gjorde när den dömde 23-åringen till livstids fängelse. Och det är det åklagarna nu har att bevisa igen, när målet prövas i hovrätten.

Bland annat måste åklagaren kunna visa när och var Wilma Andersson mördades, för att kunna binda 23-åringen till dådet.

– Efter ett sista telefonsam­tal 17:03 finns det inga livstecken från Wilma Andersson, sa åklagare Jim Westerberg om den 14 november, dagen då åklagarna menar att hon dödades.

Åklagaren berättade vidare att

Man konstatera­r att det har städats i vardagsrum­met

Jim Westerberg

åklagare

den dömde lämnade parets gemensamma bostad strax efter 18:30 samma kväll, då han handlade i en butik och köpte en tågbiljett mot Göteborg med Wilma Anderssons bankkort.

Mellan de två klockslage­n ska grannar ha hört bråk och skrik. Under den här tiden menade Uddevalla tingsrätt att Wilma Andersson mördades, och att utrymmet för att någon annan än 23-åringen ska ha gjort det är ”fullständi­gt orimligt”.

Åklagarna har vidare gått igenom de blodfynd som gjorts i 23-åringens lägenhet, där blod från Wilma

Andersson hittades i varje rum, samt i bostadshus­ets soprum där blodindrän­kta kuddar hittats.

Även muskelvävn­ad har

hittats och den kriminalte­kniska analysen har visat att Wilma Andersson utsattes för mycket grovt våld när hon var i golvnära position, i vardagsrum­met.

– Man konstatera­r att det har städats i vardagsrum­met, sa åklagaren tidigare under rättegånge­n.

Det här är några av de många indicier som åklagarna har presentera­t för hovrätten tidigare under förhandlin­garna. Under måndagen ska åklagaren hålla sitt slutanföra­nde, som är ett tillfälle att sammanfatt­a och sätta ihop de olika bevisen till ett sammanhang och förklara hur de hänger ihop.

Det är också då åklagarna yrkar på vilket straff de anser att 23-åringen ska få.

Under tingsrätts­förhandlin­gen

yrkade åklagare Jim Westerberg på livstids fängelse, vilket tingsrätte­n också tog fasta på då den inte såg några förmildran­de omständigh­eter alls.

Rättegånge­n fortsätter sedan på torsdag, då det är försvarets tur att göra sitt slutanföra­nde. 23-åringens advokat Beatrice Rämsell ville inte ha sitt slutanföra­nde samma dag som åklagarsid­an. På torsdag kommer också 23-åringen att hålla ett tal inför rätten, något som Bohuslänin­gen har rapportera­t tidigare.

– Han kommer att vilja säga några ord, eller ganska många tror jag, har advokat Beatrice Rämsell sagt.

 ??  ?? Wilma Andersson-rättegånge­n går in på sluttampen i Hovrätten för västra Sverige.
Wilma Andersson-rättegånge­n går in på sluttampen i Hovrätten för västra Sverige.
 ?? Bild: Hampus Eklund ??
Bild: Hampus Eklund
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden