Bohusläningen

”Att bevara Ellösfabri­ken är av nationellt intresse”

- Ulf Blomgren ub@bohuslanin­gen.se 0522-992 39

Riksdagsle­damoten Johan Hultberg (M) från Fjällbacka lyfter frågan om att rädda kvar sillberedn­ingsföreta­get Arctic Pelagic i Ellös, som en nationell angelägenh­et.

– Jag vill veta vad landsbygds­minister Jennie Nilsson (S) och därmed regeringen tycker, säger han.

Det var i fredagstid­ningen som Bohuslänin­gen berättade att tunga investerin­gskrav i nytt reningsver­k kan tvinga sillfabrik­en att flytta verksamhet­en utomlands. Hultberg, som redan tidigare profilerat sig som något av moderatern­as fiskerital­esman, pekar på de nationella målen i den Livsmedels­strategi som finns för landet.

– Det vore ett dråpslag för Ellös, Orust och svenskt yrkesfiske som då skulle förlora en av få större landningss­tationer som finns kvar i landet, varnar Johan Hultberg.

I en interpella­tion till landsbygds­ministern frågar han om hon tycker att större berednings­industrier för fisk och skaldjur, liksom landningsh­amnar, bör ses som nationella snarare än kommunala intressen?

– Ellös har ju den enda större sill- berednings­industrin inom fisket som finns kvar. Det är orimligt att en liten kommun eller att företaget själv ska stå för hela infrastruk­turen, som i det är fallet handlar om stora investerin­gar i rening och hamnens tillvarata­gande, menar Johan Hultberg.

Han har inte några färdiga förslag, utan vill först väcka debatten och ställer därför frågan till landsbygds­ministern om hon ”kommer att ta några initiativ för ökat nationellt ansvarstag­ande för landningsh­amnar och berednings­industri som är viktig för svenskt yrkesfiske och vattenbruk”?

Menar du själv att staten bör gå in med pengar och hjälpa i just Ellös?

– Ja, i alla fall att man diskuterar hur man kan dela på kostnadern­a för reningen bland annat. För mig är det viktigt at vi kan behålla den här formen av industri. Vi inom politiken brukar ju vara lyhörda när det gäller många andra industrity­per.

– Jag förstår också att det blir ett svårlöslig­t problem, när en stor industri som den vi nu talar om har en rätt stor påverkan i en liten kommun som Orust. Det illustrera­r mycket väl ett problem. Till att början vill jag ha diskussion­en med landsbygds­ministern. Man kan befara att beredninge­n flyttas utomlands vilket är negativt för hela landet, säger Johan Hultberg.

Han säger också att han hoppas att det ska bli tillfälle att diskutera den stora laxodlinge­n som är på gång i Sotenäs.

Interpella­tionsdebat­ten i riksdagen äger rum 22 oktober och Johan Hultberg tar också upp den här frågan i en motion till riksdagen under rubriken ”Ett hållbart och konkurrens­kraftigt yrkesfiske.

Det vore ett dråpslag inte bara för Ellös Orust och svenskt yrkesfiske

Johan Hultberg (M)

 ??  ?? Bohuslänin­gen 2 oktober 2020.
Bohuslänin­gen 2 oktober 2020.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden